Linkovi

U Washingtonu danas počinje summit o globalnoj sigurnosti nuklearnih arsenala i postrojenja


Predsjednik Barack Obama se nada da će dobiti podršku drugih zemalja za američke napore na globalnoj sceni da se nuklearni materijali i oprema bolje osiguraju, i to u roku od sljedeće četiri godine

Danas u Washingtonu počinje summit predsjednika i premijera više od 40 država, s temom sigurnosti nuklearnih arsenala i nuklearnih postrojenja. Domaćin ovog skupa, predsjednik Barac Obama izjavio je da je najveća prijetnja sigurnosti Sjedinjenih Država - mogućnost da bi se teroristi mogli domoći nuklearnog naoružanja.

Predsjednik Obama se već jučer sastao s nekima od sudionika summita. Prvo je imao sastanke s čelnicima Indije odnosno Pakistana, a potom Kazahstana i Južne Afrike. U obraćanju za medije, predsjednik Obama je izjavio da teroristi al-Qaide kontinuirano pokušavaju domoći se nuklearnog naoružanja. Ukoliko se to dogodi, rekao je američki predsjednik, globalna sigurnosna situacija promijenila bi se iz korijena. Predsjednik Obama uvjeren je da se al-Qaida ne bi libila iskoristiti nuklearno oružje.

On se nada da će na dvodnevnom summitu u Washingtonu dobiti podršku drugih zemalja za američke napore na globalnoj sceni da se nuklearni materijali i oprema bolje osiguraju, i to u roku od sljedeće četiri godine. Na skupu – koji počinje kasnije danas radnom večerom - sudjeluju čelnici gotovo 50 država. Predsjednik Obama će se prije nje još susresti s kolegama iz Jordana, malezije, Armenije i Kine.

Prije nekoliko dana, dolazak na summit u Washingtonu otkazao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Umjesto njega, dolazi izraelski ministar za atomsku energiju. Premijer Netanyahu je svoj nedolazak obrazložio osjećajem da bi nuklearni program njegove zemlje – za kojeg nema službene potvrde da postoji, ali niti službenog demantija – mogao postati središnja tema ovog međunarodnog skupa.

Turski premijer Erdogan je jučer najavio da će na summitu u Washingtonu pokrenuti pitanje izraelskog nuklearnog programa, koji – po Erdoganu – svijet ignorira.

Sjeverna Koreja, Iran i Sirija nisu pozvane na summit o globalnoj nuklearnoj sigurnosti.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je jučer da nova američka politika na planu nuklearne sigurnosti predviđa snažne mehanizme odvraćanja, koji su jasno definirani za sve zemlje.

Revidirana nuklearna strategija Sjedinjenih Država, objavljena prije nekoliko dana, po prvi put zabranjuje američkoj vojsci da na napad kemijskim i biološkim oružjem odgovori nuklearnim naoružanjem – ukoliko je napadač država koja nema nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG