Linkovi

Prvi probni let novog američkog "nevidljivog" bombardera


B-21 "Raider" pred prvi let (Foto: Reuters)
B-21 "Raider" pred prvi let (Foto: Reuters)

Avion B-21 Raider izveo je prvi probni let, pomjerivši futuristički ratni avion bliže cilju - da postane sljedeći “nevidljivi” bombarder u zemlji sa nuklearnim oružjem.

Raider je letio u Palmdejlu u Kaliforniji, gdje ga testira i razvija kompanija Nortrop Gruman.

Vazduhoplovstvo planira da napravi 100 ratnih aviona, koji imaju oblik letećeg krila koji je sličan njihovom prethodniku B-2 Spirit, ali će uključivati napredne materijale, pogon i stealth tehnologiju kako bi bili efikasniji u budućem sukobu. Planirano je da se avion proizvodi u varijantama sa i bez pilota.

„B-21 Raider je na probnom letu“, rekla je portparolka vazduhoplovstva En Štefanek.

Takvo testiranje se smatra ključnim korakom u kampanji za obezbjeđivanje „dalekosežnih, snažnih sposobnosti za odvraćanje od agresije i strateških napada na Sjedinjene Države, saveznike i partnere“, rekla je Štefanek.

B-21 Raider je prvi novi američki avion bombarder u posljednjih više od 30 godina, i skoro svaki aspekt programa je povjerljiv. I Nortrop Gruman i američko vazduhoplovstvo pokušali su da zaštite detalje programa kako bi spriječili Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i napravi sličnu verziju, kao što je to uradila sa drugim naprednim američkim sistemima naoružanja kao što je borbeni lovac F-35.

B-21 je dio napora Pentagona da modernizuje sva tri dijela svoje nuklearne strategije, koja obuhvata nuklearne balističke rakete lansirane iz silosa i bojeve glave koje se ispaljuju sa podmornica, dok ulaže u novo oružje kako bi parirao brzoj vojnoj modernizaciji Kine.

Prvi let B-21 "Raider" američkog bombardera
Prvi let B-21 "Raider" američkog bombardera
  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG