Linkovi

SAD nude nagradu za informaciju o lideru ISIS-K i napadu na aerodrom u Kabulu


Kolege marinci odaju počast Johanny Rosario Pichardo, koja je kao marinski narednik služila u Bahreinu i koja je među 13 američkih vojnika koji su ubijeni u napadu bombaša samoubice na aerodrom u gavnom gradu Afganistana.
Kolege marinci odaju počast Johanny Rosario Pichardo, koja je kao marinski narednik služila u Bahreinu i koja je među 13 američkih vojnika koji su ubijeni u napadu bombaša samoubice na aerodrom u gavnom gradu Afganistana.

Sjedinjene Države su saopštile u ponedjeljak da nude nagradu do 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lokacije vođe ISIS-a Sanaulaha Gafarija i za informacije koje bi dovele do hapšenja odgovornih za smrtonosni napad na Kabul u augustu 2021. aerodrom.

Islamska država-Pokrajina Horasan, ili ISIS-K, regionalna je podružnica Islamske države koja se prvi put pojavila 2014. godine i dobila je ime po starom terminu za region. Borila se i protiv talibana, i protiv vlade koju podržava Zapad i koja je pala u augustu.

U junu 2020. ekstremistička grupa je imenovala Gafarija da vodi ISIS-K. Gafari je bio odgovoran za odobravanje svih operacija ISIS-K širom Afganistana i organizovanje finansiranja za izvođenje operacija, saopštio je američki State Department.

U novembru je američki State Department označio Gafarija kao "posebno označenog globalnog teroristu".

Američka vojska saopštila je u petak da je jedan bombaš Islamske države ubio 13 američkih vojnika i najmanje 170 Afganistanaca na aerodromu u Kabulu prošlog augusta.

Napad se dogodio 26. augusta dok su američke trupe pokušavale da pomognu Amerikancima i Afganistancima da pobjegnu u haosu nastalom tokom talibanskog preuzimanja vlasti i to je pojačalo osjećaj poraza Amerike poslije 20 godina rata.

To je, također, ostavilo administraciju predsjednika Joea Bidena da se muči da odgovori na optužbe da je State Department mogao ranije da evakuiše Amerikance umjesto da ugrozi američke trupe.

Američki zvaničnici su u novembru rekli da vjeruju da bi ISIS-K mogao da razvije sposobnost napada izvan Afganistana u roku od šest do 12 mjeseci.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG