Linkovi

SAD nude Moskvi pogodbu da pusti na slobodu košarkašicu Griner


Brittney Griner, zvijezda američke ženske košarke u sudu u Moskvi, 25. jula 2022.
Brittney Griner, zvijezda američke ženske košarke u sudu u Moskvi, 25. jula 2022.

SAD su ponudile pogodbu Rusiji da bi vratile kući uhapšenu WNBA zvijezdu Brittney Griner i još jednog uhapšenog Amerikanca, Paula Whelana, saopštio je u srijedu američki državni sekretar Antony Blinken.

U velikom zaokretu u odnosnu na raniju politiku, Blinken je također saopštio da očekuje da razgovara sa ruskim šefom diplomatije, prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Saopštenje američkog državnog sekretara je prvi put da je američka vlada javno otkrila konkretne korake koje je preduzela da izdejstvuje puštanje na slobodu Griner, koja je uhapšena na aerodromu u Moskvi u februaru pod optužbom za posjedovanje narkotika, i koja je u srijedu svjedočila na sopstvenom suđenju.

Whelan, bivši marinac i direktor jedne kompanije za obezbjeđenje iz Michigana, osuđen je 2020. na 16 godina zatvora pod optužbom za špijunažu. On i njegova porodica odlučno tvrde da je nedužan. Američka vlada je optužbe za špijunažu odbacila kao lažne.

Blinken nije iznio detalje prijedloga koji je dat Rusiji prije nekoliko nedjelja, i još se ne zna da li je on dovoljan da Rusija pusti na slobodu uhapšene Amerikance.

Međutim, javno priznanje ponuđene pogodbe u vrijeme kada SAD na druge načine bojkotuju Rusiju, pokazatelj je sve većeg pritiska američke javnosti na Bidenovu administraciju u vezi sa Griner i Whelanom, i njene riješenosti da ih vrati kući.

Blinken je izjavio da bi Washington volio da dobije odgovor Moskve.

Rusija je godinama izražavala interesovanje da se oslobodi Viktor Bout, ruski trgovac oružjem poznat pod nadimkom "trgovac smrti", koji je osuđen na 25 godina zatvora 2012. po optužbi da je ilegalno prodao oružje u vrijednosti od više miliona dolara. CNN je objavio da je Rusiji ponuđena razmjena Bouta za Griner i Whleana.

Blinken kaže da je tražio razgovor sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Američki zvaničnici kažu da je želja da se dobije odgovor o ponudi razmjeni zatvorenika primarni, ali ne i jedini razlog zbog kojeg su SAD u srijedu tražile razgovor sa Lavrovom.

Ukoliko se dogodi, biće to prvi razgovor Blinkena i Lavrova od 15. februara, nedelju prije nego što je Rusija napala Ukrajinu. Blinken je izjavio da također želi da razgovara sa Lavrovom o tome koliko je važno da se Rusija povinuje odredbama dogovora koji je postignut pod pokroviteljstvom UN da se milioni tona ukrajinskih žitarica pošalju iz skladišta u druge zemlje, i da ga upozori na opasnosti od mogućih ruskih pokušaja da pripoje dijelove istočne i južne Ukrajine.

Griner, koja je u ruskom zatvoru proteklih pet mjeseci, priznala je pred sudom da je u prtljagu imala ulje kanabisa kao tečnost za e-cigarete kada je stigla u Moskvu, ali tvrdi da nije imala namjeru da počini krivično djelo i da je slučajno spakovale ulja.

Na suđenju u srijedu rekla je da ne zna kako je ulje kanabisa završilo u njenoj torbi ali je objasnila da je imala ljekarsku preporuku da ga koristi i da se pakovala u žurbi. Dodala je da je zaustavljena na aerodromu kada su inspektori pronašli tečnost, ali da je prevodilac sa engleskog na ruski preveo samo dio onoga što je rekla tokom ispitivanja, i da su joj zvaničnici naložili da potpiše dokumenta bez objašnjenja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG