Linkovi

SAD: Novo nasilno hapšenje, suspendovani policajci 


Ulaz u grad Mulberry u Arkansasu (Foto: AP/Jeannie Nuss)
Ulaz u grad Mulberry u Arkansasu (Foto: AP/Jeannie Nuss)

Trojica policajaca iz američke države Arkansas suspendovana su nakon što je na internetu, tokom vikenda, objavljen video snimak kako udaraju i šutiraju osumnjičenog, koji je ležao na zemlji ispred jedne prodavnice.

Kancelarija šerifa okruga Crawford suspendovala je dvojicu zamijenika, dok je policajcac u gradu Mulberry poslat na prinudni odmor dok traje istraga, navodi se u odvojenim saopštenjima dvije agencije. Policajci nisu identifikovani.

"Kao i mnogi od vas sam, bio šokiran i zgađen onim što sam vidio", naveo je gradonačelnik Mulberryja Gary Baxter u saopštenju koje je objavljeno na gradskom nalogu na Facebooku.

Policijska upotreba sile u Sjedinjenim Državama u centru je pažnje javnosti poslije niza smrtonosnih incidenata u više gradova proteklih godina.

Slučaj Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je policija ubila u Minneapolisu u junu 2020. godine, izazvao je žestoke proteste širom zemlje. Floydovo ubistvo snimljeno je mobilnim telefonom.

Na videu u Arkansasu, koji je snimila jedna prolaznica i koji u nedjelju objavljen na društvenim i TV mrežama, jedan od policajaca udara osumnjičenog u lice dok mu drži glavu na trotoaru, dok drugi udara čovjeka u noge i predio stomaka. Treći policajac drži osumnjičenog na zemlji. Na kraju snimka, jedan od policajaca upire prstom u prolaznicu i govori joj da prestane da snima.

Incident se dogodio kada su policajci odgovorili na prijavu o čovjeku koji prijeti ispred jedne radnje u Mulberryju, mjestu sa oko 1.600 stanovnika više od 200 kilometara udaljenom od Little Rocka, prijestolnice Arkansasa, saopšteno je iz policije te države, koja je najavila istragu upotrebe sile.

Osumnjičeni, identifikovan kao 27-godišnji Randall Worcester iz Južne Caroline, odveden je u prvobitno u bolnicu gdje mu je ukazana ljekarska pomoć, a zatim je pritvoren.

Suočen je sa nekoliko optužbi: uključujući napad drugog stepena, opiranje hapšenju i upućivanje terorističkih pretnji, navodi se u saopštenju policije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG