Linkovi

Bivši policajac vodi u utrci demokrata za gradonačelnika New Yorka


Jedan od demokrata koji se bori unutar stranke za kandidata za gradonačelnika Erik Adams
Jedan od demokrata koji se bori unutar stranke za kandidata za gradonačelnika Erik Adams

Bivši policajac Erik Adams vodi u trci unutar Demokratske stranke za kandidata za gradonačelnika New Yorka.

Oko 85 odsto biračkih mjesta već je prijavilo rezultate prema kojima je Adams, inače predsjednik opštine Bruklin, izbio na prvo mjesto od 13 kandidata sa oko 32 odsto glasova.

Iza njega je Maja Vajli, advokatica za ljudska prava i saradnica odlazećeg gradonačelnika Bila de Blazia, a treća je Katrin Garsija sa oko 19 odsto glasova.

Predizbori u utorak bili su prvi po novom sistemu glasanja, prema kojem birači imaju pravo da rangiraju pet kandidata. Ako poslije prvog kruga nijedan ne osvoji 50 odsto, glasovi posljednjeg na listi daju se onima na vrhu liste.

Gradski izborni štab je najavio da će prvi rezultati rangiranja biti objavljeni 29. juna, a konačni rezultati se očekuju sredinom jula.

Adams bi mogao da postane prvi crnac na čelu New Yorka, ali je apelovao da se ne žuri sa proglašenjem pobjede.

U kampanji je pozvao na povećanje resursa za policiju kako bi mogla da se izbori sa rastućim kriminalom u gradu, posebno poslije pandemije.

U trci je i nekadašnji pretendent na mjesto demokratskog predsjedničkog kandidata, Endrju Jeng, koji je trku u predizborima završio na četvrtom mjestu sa 12 odsto glasova.

Očekuje se da u svakom slučaju, ko god da bude kandidat, demokrate dobiju mjesto gradonačelnika New Yorka. U Republikanskoj stranci nominaciju je osvojio Kurtis Silva, osnivač civilne patrole "Anđeli čuvari".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG