Linkovi

SAD nastoje izvući američke doktore iz Gaze, kaže Bijela kuća


Rafah, 13. maj 2024.
Rafah, 13. maj 2024.

Bidenova administracija radi na izvlačenju grupe američkih ljekara iz Gaze nakon što je Izrael zatvorio granični prijelaz Rafah, objavila je Bijela kuća u srijedu.

Američki State Department je ranije ove sedmice rekao da je vlada svjesna da američki doktori ne mogu napustiti Gazu, nakon što je Intercept objavio da je više od 20 američkih doktora i medicinskih radnika zarobljeno u Gazi.

Palestinsko-američko medicinsko udruženje, neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD-u, saopćila je u ponedjeljak da je njenom timu od 19 zdravstvenih radnika, uključujući 10 Amerikanaca, odbijen izlazak iz Gaze nakon dvonedjeljne misije pružanja medicinskih usluga u Evropskoj bolnici u Khan Younisu, gradu u blizini Rafaha u južnoj Gazi.

Izrael je 7. maja zauzeo i zatvorio granični prijelaz Rafah između Gaze i Egipta, ometajući vitalni put za ljude i pomoć u i iz devastirane enklave.

"Pomno pratimo ovu stvar i radimo na izvlačenju američkih građana iz Gaze", rekla je novinarima u srijedu sekretarica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Jean-Pierre je navela da se Sjedinjene Države u direktnoj komunikaciji s Izraelom po tom pitanju.

Bidenova administracija upozorava Izrael na veliku vojnu kopnenu operaciju u Rafahu, ali Jean-Pierre je rekla da se napori da se doktori izvuku nastavljaju, bez obzira na to šta se tamo dešava.

"Moramo ih izvući. Želimo ih izvući, i to nema nikakve veze ni sa čim drugim", rekla je.

Izraelske trupe su se u srijedu borile protiv militanata širom Gaze, uključujući i Rafah, koji je bio utočište za civile u koji traje više od 7 mjeseci i u kojem su poginuli deseci hiljada Palestinaca.

Zdravstveni sistem Gaze se u suštini urušio otkako je Izrael započeo svoju vojnu ofanzivu nakon prekograničnih napada Hamasovih militanata na Izraelce 7. oktobra.

Humanitarni radnici rekli su prošle sedmice da bi zatvaranje prijelaza Rafah i Kerem Shalom u Gazi moglo prisiliti da se operacije pomoći obustave.

Izraelski napadi na Gazu uništili su bolnice širom Gaze, uključujući bolnicu Al Shifa, najveću u Pojasu Gaze prije rata, što je dovelo i do ubistava zdravstvenih radnika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG