Linkovi

SAD gađale lokacije ekstremističkih grupa u Iraku koje podržava Iran


Šef Pentagona Lloyd Austin
Šef Pentagona Lloyd Austin

Sjedinjene Američke Države (SAD) saopštile su da su izvele vazdušne udare na tri objekta u Iraku koje koriste snage koje podržava Iran.

Napad je uslijedio kao direktan odgovor na prošlonedjeljne napade na SAD i koalicione partnere u Iraku i Siriji, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

"Američke vojne snage izvele su neophodne i proporcionalne udare na tri objekta koje koristi miliciona grupa Kataib Hezbolah koju podržava Iran i druge grupe povezane sa Iranom u Iraku. Ovi precizni udari su direktan odgovor na seriju eskalirajućih napada na američko i koaliciono osoblje u Iraku i Siriji grupa koje sponzoriše Iran", rekao je Austin.

Nekoliko američkih vojnih lica povrijeđeno je u raketnom napadu na vazdušnu bazu u zapadnom Iraku prošle nedelje. Zvaničnici vojske saopštili su da se oni nalaze na procjeni zbog "traumatskih povreda mozga".

Centralna komanda američke vojske (CentCom) saopštila je tada da su snage koje podržava Iran balističkim projektilima i raketama gađale vazdušnu bazu Al-Asad u kojoj su se nalazile američke trupe. Grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za taj napad.

Prema američkom Institutu za bliskoistočnu politiku iz Washingtona, ta grupa se pojavila krajem 2023. i sastoji se od nekoliko oružanih grupa povezanih s Iranom koje deluju u Iraku. Posljednjih nedjelja preuzela je odgovornost i za druge napade na američke snage.

Poslije odgovora američke vojske u srijedu, Centralna komanda SAD je saopštila da su napadi bili usmjereni na štab, skladište i lokacije za obuku za rakete i dronove Hezbolaha.

Američki ministar odbrane Austin je u saopštenju pohvalio "profesionalizam" američkog vojnog osoblja u planiranju i izvođenju najnovijih napada u Iraku u sklopu napora "da se dalje razgradi i degradira ISIS (Islamska država)" i da ne isključuje dodatne udare, ako bude potrebno.

On je naglasio da američki predsjednik Joe Biden "neće oklijevati da preduzme potrebne mjere" za odbranu američkih interesa.

"Ne nastojimo da dovedemo do eskalacije sukoba u regionu. Potpuno smo spremni da preduzmemo dalje mjere za zaštitu naših ljudi i objekata. Pozivamo ove grupe i njihove iranske sponzore da odmah prekinu ove napade", rekao je on.

Ljekarski izvor, kao i izvor esktremista u Iraku rekli su da su u američkim udarima ubijena najmanje dvojica pripadnika, a da su još četiri osobe ranjene.

Portparol vojske Hezbolaha Džafar al Huseini napisao je u objavi na društvenoj mreži X da će ta grupa nastaviti da gađa "neprijateljske baze" do kraja izraelske opsade u Gazi i podsjetio na američku podršku kampanji IDF-a.

Američke trupe u Iraku i Siriji desetine puta su bile mete napada ekstremističkih iranskih snaga od početka rata između Izraela i Gaze u oktobru.

Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra zabilježeno je više od 150 napada na američke snage, u kojima su povrijeđena najmanje 83 Amerikanca.

Američka vojska i njeni saveznici - uključujući Veliku Britaniju - također su intervenisali kako bi zaustavili raketne napade Huta na međunarodne brodove u Crvenom moru.

CentCom je u srijedu saopštio i da su američke snage izvele još jednu seriju napada na dvije protivbrodske rakete Huta "koje su bile usmjerene na južno Crveno more i spremne za lansiranje".

"Snage SAD identifikovale su projektile u područjima Jemena pod kontrolom Huta i utvrdile da predstavljaju neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji. Američke snage su nakon toga pogodile i uništile projektile u samoodbrani", dodao je CentCom.

U ovom izvještaju korišteni su materijali agnecije Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG