Linkovi

SAD kupuju 1,2 miliona barela nafte za svoje strateške rezerve


Strateške zalihe nafte u Americi čuvaju se na lokaciji Bryan Mound blizu Freeporta u Texasu. (Foto: Sekretarijat za energetiku SAD)
Strateške zalihe nafte u Americi čuvaju se na lokaciji Bryan Mound blizu Freeporta u Texasu. (Foto: Sekretarijat za energetiku SAD)

Sjedinjene Države su kupile 1,2 miliona barela nafte kako bi pomogle da se popune strateške rezerve, nakon što su prošle godine prodale najveću količinu ikada iz svojih zaliha, saopštio je u ponedjeljak Sekretarijat za energetiku SAD.

Sekretarijat je saopštio da je kupio naftu po prosječnoj cijeni od 77,57 dolara po barelu od dvije kompanije, nakon što je podnijeto 18 ponuda.

Administracija predsjednika Joea Bidena prošle godine je obavila najveću prodaju iz strateških rezervi - 180 miliona barela, što je dio strategije za stabilizaciju tržišta nafte i borbu protiv visokih cijena na pumpama poslije ruske invazije na Ukrajinu. Sada je otkupio oko šest miliona barela.

Pošto su cijene nafte porasle usljed smanjenja proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Rusije, administraciji je bilo teško da otkupi naftu za rezerve. Prošlog mjeseca je podigla cijenu po kojoj se nada da će otkupiti naftu na 79 dolara ili manje za barel, u odnosu na raniji raspon cijena između 68 i 72 dolara.

Prošlog mjeseca Sekretarijat za energetiku je saopštio da se nada da će kupiti tri miliona barela za isporuku u decembru i još tri miliona za januar po višoj cijeni. Rečeno je da očekuje da će izdavati dodatne pozive za kupovinu nafte za rezerve na mjesečnom nivou do najmanje maja 2024.

"Predsjednik Biden i Sekretarijat za energetiku su posvećeni obnovi rezervi po poštenim cijenama, čuvanju ključnog resursa za energetsku bezbjednost dok se ujedno postiže i dobra pogodba za američke poreske obveznike", izjavio je portparol Sekretarijata za energetiku.

Sekretarijat je saopštio da se nafta tokom vanredne prodaje prošle godine prodavala u proseku po cijeni od 95 dolara po barelu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG