Linkovi

SAD mijenjaju strategiju u borbi protiv droga


SAD mijenjaju strategiju u borbi protiv droga
SAD mijenjaju strategiju u borbi protiv droga

Na nacionalnoj razini, broj smrtnih slučajeva zbog predoziranja prešao je rane od vatrenog oružja kao drugi uzrok smrtnosti od povreda u SAD

Administracija predsjednika Obame objavila je da okončava američki rat protiv narkotika te pokreće novi pristup koji će više biti usmjeren na prevenciju i odvikavanje. Kritičari kažu da se neće puno promijeniti izuzev terminologije.

Meksički narko-karteli i nasilje organiziranog kriminala često se dovodi u vezu s problemom narkotika u Sjedinjenim Državama. No novi čelnik Ureda Bijele kuće za borbu protiv te pošasti, Gil Kerlikowske, kaže da dosta krivnje leži s druge strane granice: "Po mom mišljenju, jako je važno prepoznati da je dio osiguravanja granice smanjivanje naših potreba za drogama unutar Sjedinjenih Država. Da naša zemlja ne konzumira toliko narkotika zarada krijumčara s druge strane granice ne bi bila toliko velika kao sada."

U novoj američkoj strategiji više se ne govori o „ratu protiv narkotika“. Većina Amerikanaca pak vjeruje da američki organi reda i sigurnosti ne pobjeđuju u tom ratu.

Kerlikowske iznosi statistiku koja pokazuje koliko se pogoršao taj problem: "Na nacionalnoj razini, broj smrtnih slučajeva zbog predoziranja prešao je rane od vatrenog oružja kao drugi uzrok smrtnosti od povreda u Sjedinjenim Državama."

Kerlikowske kaže da su policijske uprave diljem zemlje frustrirane s uhićenjima narkomana. Prema njegovim riječima, nova strategija više se usmjerava na prevenciju temeljenu na aktivnostima lokalnih zajednica i odvikavanje. Nova strategija više usmjerava pozornost na zemlje koje odavno tretiraju ovisnost kao bolest, a ne zločin.

U Nizozemskoj, vlasti se koncentriraju na kaznena djela počinjena zbog narkotika i bolest dok toleriraju konzumiranje opojnih sredstava u kafićima. No Kelikowske kaže da do legalizacija narkotika u Sjedinjenim Državama ne može doći te da neki Amerikanci čak zloupotrebljavaju lijekove u tom smislu: "Mi ne možemo spriječiti mlade da ne zloupotrebljavaju lijekove, ne možemo spriječiti broj smrtnih slučajeva zbog predoziranja tim lijekovima. Zašto bi netko mislio da možemo regulirati, oporezovati i kontrolirati marihuanu?"

Neke države poput Kalifornije legalizirale su marihuanu za medicinsku uporabu no Kerlikowske kritizira takve inicijative o kojima se građani izjašnjavaju na izborima. Neki kritičari, međutim, kažu da je upravo legalizacija najbolji način za borbu protiv narkotika. Unatoč promjeni američke strategije i njenom usmjeravanju na prevenciju i tretman, većina novca i dalje će se trošiti na organe reda i sigurnosti koji se trebaju nositi s problemom krijumčarenja narkotika.

XS
SM
MD
LG