Linkovi

Ubica iz San Josea kod kuće skladištio oružje i 25 hiljada metaka


Oružje pronađeno u kuči Semjuela Kesidija
Oružje pronađeno u kuči Semjuela Kesidija

Masovni ubica iz Kalifornije Semjuel Kesidi, koji je ubio devet svojih kolega u javnom saobraćajnom preduzeću u San Hozeu, kod kuće je skladištio oružje i 25 hiljada metaka. 

Istražitelji su pronašli 12 pištolja, 32 automatske puške, kante benzina i Molotovljeve koktele u Kesidijevoj kući u San Hozeu, saopštila je policija.

Kesidi je isplanirao da svoju kuću zapali u isto vrijeme dok je na radnom mjestu ubijao svoje kolege, pa je na šporet stavio hemikaliju koja je trebalo da se zagrije i zapali sve okolo, a pored šporeta su bili i meci, rekao je za AP Dejvid Rasel iz policije.

Rasel je rekao da su tri pištolja bila registrovana na Kesidija, a za ostale komade oružja nije poznato da li su legalno kupljeni.

Kesidi je počinio samoubistvo pošto je ubio devet svojih kolega, starosti od 29 do 63 godine, u javnom saobraćajnom preduzeću gdje je radio 20 godina.

Motiv masakra je i dalje nepoznat.

Iako su neki svjedoci ubistva rekli da je Kesidi pucao na određene kolege, policija je saopštila da je "jasno da je Kesidi planirao da ubije što više ljudi".

Njegov otac, Džejms Kesidi, kazao je za novine Mercury News da je Semjuel bio bipolaran. Rekao je da nema opravdanja za to što je uradio i izvinio se porodicama žrtava.

Sesilija Nelms, Kesidijeva bivša supruga, kazala je da je on prije deset godina govorio da će ubiti neke ljude, kao i da je bio bijesan zbog zaduženja koje je dobijao, a smatrao ih nezasluženim.

Službenici Uprave carina su ga, kada se vraćao sa Filipina 2016, uhvatili sa knjigom o terorizmu i sveskom u koju je zapisivao koliko mrzi kolege iz javnog saobraćajnog preduzeća. Ali, tada nije zadržan u policiji, a nije poznato ni zašto su ga službenici carine zadržali.

U bilješci u koju je AP imao uvid navodi se da su ga nadležni pitali da li je imao probleme sa kolegama na poslu, što je porekao. Navodi se i da je uhapšen 1983. u San Hozeu zbog ometanja službenog lica.

Predsjednik sindikata zaposlenih u saobraćaju rekao je da je planirano disciplinsko saslušanje Kesidija zbog rasističkih komentara.

Napad u San Joseu jedan je u nizu masovnih ubistava koja su sve češća u poslednje vrijeme u Americi, nakon zatvaranja uzrokovanog pandemijom. Od 2006. godine u SAD je registrovano 14 masovnih ubistava na radnim mjestima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG