Linkovi

Francuski buldog ponovo najpopularnija vrsta pasa u Americi


Gotovo 98.500 francuskih buldoga našlo se u registru Kinološkog kluba u 2022, nakon njih 108.000 u 2022. (Foto: AP/Mary Altaffer)
Gotovo 98.500 francuskih buldoga našlo se u registru Kinološkog kluba u 2022, nakon njih 108.000 u 2022. (Foto: AP/Mary Altaffer)

Francuski buldozi najrasrostranjenija su vrsta vlasničkih pasa u Sjedinjenim Državama, objavio je Američki kinološki klub.

Pojedini iz toga izvlače zaključak da su i najpopularnija vrsta pasa u zemlji. Da li je, međutim, to razlog za slavlje?

Obožavaoci te pasmine nisu saglasni – navodeći da ih zabrinjava njihova popularnost. Osim francuskog buldoga, Amerikanci za ljubimce najviše biraju labradora i zlatnog retrivera, njemačkog ovčara i pudlice.

Ove rase bile su kotirane među prvih deset i u 2022. godini. Prije jedne decenije u toj grupi bili su jorkširski terijer i bokser. Prije pola vijeka treća najpopularnija rasa bila je irski seter — sada je tek 76.

Vjeruje se da se vlasničke preferencije mijenjaju u zavisnosti od medijskih i društvenih uticaja i promjene načina života – pošto se sve više Amerikanaca nastanjuje u gradovima.

Gotovo 98.500 francuskih buldoga našlo se u registru Kinološkog kluba u 2022, nakon njih 108.000 u 2022.

Mali rastom, ali čvrsto građeni psi, smatra se da uživaju u gradskoj vrevi.

„To su zanimljiva mala bića”, ukazuje Naneice Bucci koja svakodnevicu sa njima dijeli decenijama.

Međutim, popularnost te pasmine među njenim ljubiteljima uzrokuje zabrinutosti u vezi sa načinima njihovog pravilnog uzgajanja, pljački pet šopova u kojima se mogu nabaviti, ili čak otimanja od vlasnika – u najekstremnijim slučajevima.

Sve to Bucci, koja sa posebnom pažnjom uzgaja i vodi računa o francuskim buldozima, navodi na stav da su za njih, njihove vlasnike i ljubitelje došla teška vremena.

„Strašno se razljutim kada primimo kucu koja je u teškom stanju”, ukazuje Bucci.

Od ostalih rasa po popularnosti ističe se i jazavičar, plasiran na visokom šestom mjestu – što je ujedno i najbolji učinak te rase od 2004. godine.

Živahni, ljupki, manjeg rasta, ali odlučni – privlačni su mnogim ljubiteljima pasa.

„Iako su mali, potrebno je da ljudi upamte da oni jesu psi”, ističe Carole Krivanich čiji je petnaestogodišnji jazavičar Mo nedavno proglašen šampionom jedne izložbe.

Nažalost, sve ovo ima i svoju mračniju stranu – oličenu u činjenici da su u 2022. američka prihvatilišta za napuštene životinje bila prepuna pasa i mačaka.

Skloništa i nevladini aktivisti prihvatili su oko 3,2 miliona pasa, dok ih je 2,2 miliona udomljeno, podaci su neprofitne organizacije Shelter Animals Count.

„Rastu potrebe da se udomljavanje životinja učini prioritetom zajednice”, ukazuje direktorica te organizacije Stephanie Filer.

Skloništa zbrinjavaju različite vrste pasmina, a njihovo udomljavanje najčešće zavisi od specifičnih karakteristika načina života vlasnika.

Ponekad presudna može biti i želja da budući ljubimac bude određene rase a ne da, kako ih često označavaju u dijelu javnosti, da budu mješanci.

XS
SM
MD
LG