Linkovi

SAD uvele sankcije kubanskom zvaničniku i policijskoj jedinici


Detalj sa protesta u kubanskoj prijestonici Havani (Foto: AP Photo/ Ismael Francisco)
Detalj sa protesta u kubanskoj prijestonici Havani (Foto: AP Photo/ Ismael Francisco)

Sjedinjene Države uvele su sankcije generalu Alvaru Lopesu Mieri, ministru Revolucionarnih oružanih snaga i jedinici specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova navodeći kao razlog kršenja ljudskih prava tokom suzbijanja antivladinih protesta u julu.

Taj potez označava, javlja agencija Reuters, prve konkretne korake administracije američkog predsjednika Bidena da izvrši pritisak na kubansku vladu jer se suočava sa pozivima kubansko-američke zajednice da pokaže veću podršku najvećim protestima koji su pogodili Kubu u posljednjih nekoliko decenija.

Nakon uvođenja sankcija, Biden je rekao da je to prvi korak u američkom odgovoru.

Nedvosmisleno osuđujem masovna zatvaranja i lažna suđenja kojima se nepravedno osuđuju na zatvor oni koji su se usudili da progovore. Ovo je samo početak i nastavićemo da kažnjavamo pojedince odgovorne za ugnjetavanje kubanskog naroda,” rekao je Biden.

Brzina kojom su uvedene sankcije signal je da je malo vjerovatno da će Biden ubrzo ublažiti američki pristup Kubi, ocjenjuje Reuters.

Hiljade Kubanaca protestovale su prethodne sedmice protiv ekonomske krize koja je izazvala nestašicu osnovnih potrepština, kao i nestanak struje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG