Linkovi

SAD: Krenule prve isporuke pomoći Gazi preko novog pristaništa


Pripadnici američke mornarice i izraelske vojske montiraju pristanište na obali Pojasa Gaze, na fotografiji koju je objavila Centralna komanda vojske SAD 16. maj 2024.
Pripadnici američke mornarice i izraelske vojske montiraju pristanište na obali Pojasa Gaze, na fotografiji koju je objavila Centralna komanda vojske SAD 16. maj 2024.

Kamioni koji prevoze preko potrebnu pomoć za Pojas Gaze krenuli su preko novoizgrađenog američkog plutajućeg pristaništa u opkoljenu enklavu po prvi put u petak, pošto izraelska ograničenja na kopnenim graničnim prelazima i teške borbe ometaju transport hrane i drugih zaliha.

Ova pošiljka prva je u operaciji za koju američki vojni zvaničnici predviđaju da bi mogla da se poveća do 150 kamiona dnevno koji bi ulazili u Pojas Gaze, dok Izrael vrši pritisak na južni grad Rafah, tokom sedmomjesečne ofanzive protiv Hamasa.

Ali SAD i grupe za pomoć također upozoravaju da se projekat pristaništa ne smatra zamjenom za isporuke koje idu kopnenim putem i kojima bi mogla da bude prevežena sva potrebna hrana, voda i gorivo za Gazu. Prije rata, u Gazu je u prosjeku dnevno ulazilo više od 500 kamiona.

Šanse za uspjeh operacije također ostaju neizvjesne zbog rizika od napada militanata, logističkih prepreka i sve veće nestašice goriva za kamione zbog izraelske blokade Pojasa Gaze od Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, dok je oko 250 drugih uzeto za taoce. U izraelskoj ofanzivi od tada je ubijeno više od 35.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, kažu lokalni zdravstveni zvaničnici, dok je više stotina ubijeno na Zapadnoj obali.

Centralna komanda američke vojske potvrdila je pokret pomoći u saopštenju od petka, rekavši da je prva tura pomoći prešla u Gazu u 9 sati ujutru i da u toj operaciji nijedna pripadnik američke vojske nije izašao na obalu.

"Ovo je stalni, multinacionalni napor da se isporuči dodatna pomoć palestinskim civilima u Gazi preko pomorskog koridora koji je u potpunosti humanitarne prirode, i uključivaće robu iz pomoći koju doniraju brojne zemlje i humanitarne organizacije", saopštila je komanda.

Vojnici su u četvrtak završili montažu plutajućeg pristaništa. Nekoliko sati kasnije, Pentagon je saopštio da će humanitarna pomoć uskoro početi da pristiže i da se ne očekuju nikakve prepreke u procesu distribucije, koji koordiniše UN.

UN su, međutim, saopštile da su isporuke goriva koje se dovoze kopnenim putevima gotovo prekinute i da će to izuzetno otežati dostavljanje pomoći građanima Gaze.

Šatori postavljeni za raseljene Palestince usled razaranja u Khan Yunisu, na jugu Pojasa Gaze, 16. maja 2024
Šatori postavljeni za raseljene Palestince usled razaranja u Khan Yunisu, na jugu Pojasa Gaze, 16. maja 2024

"Očajnički nam je potrebno gorivo", rekao je zamenik portparola UN-a Farhan Hak. "Bez obzira na to kako pomoć stiže, da li morem ili kopnom, bez goriva, pomoć neće stići do ljudi.

Portparolka Pentagona Sabrina Singh rekla je da se pitanje isporuke goriva postavlja u svim razgovorima SAD sa Izraelcima. Ona je također rekla da je plan da se počne polako sa korištenjem pomorske rute i da se vremenom povećava broj kamiona dok oni otklanjaju prepreke u sistemu.

Humanitarne agencije saopštavaju da im ponestaje hrane u južnoj Gazi i da je goriva sve manje, dok Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Svjetski program za hranu navode da je glad zavladala na sjeveru Gaze.

Izrael tvrdi da ne postavlja ograničenja za ulazak humanitarne pomoći i krivi UN za kašnjenje u distribuciji robe koja ulazi u Gazu. Iz UN kažu da borbe, izraelska vatra i haotični bezbjednosni uslovi ometaju isporuku. Izrael također strahuje da će Hamas koristiti gorivo u svojoj borbi protiv izraelskih trupa.

Pod pritiskom SAD, Izrael je posljednjih nedjelja otvorio par prelaza za isporuku pomoći u teško pogođenu sjevernu Gazu i saopštio da je serija napada Hamasa na glavni prelaz, Kerem Shalom, poremetila protok robe. Bilo je i nasilnih protesta Izraelaca koji su ometali isporuke pomoći.

Izrael je nedavno zauzeo ključni granični prelaz Rafah na granici sa Egiptom, podižući bojazan za bezbjednost civila, dok je time također presjekao glavni ulaz za pomoć u Pojasu Gaze.

Američki predsjednik Joe Biden naložio je da se izradi projekat pristaništa, za koji je predviđeno da će koštati 320 miliona dolara. Isporuke pomoći biće deponovane ka lučkom objektu koji su izgradili Izraelci jugozapadno od grada Gaze, a zatim će ih odatle distribuirati humanitarne grupe.

Američki zvaničnici rekli su da je početna pošiljka iznosila čak 500 tona pomoći. SAD su blisko sarađivale sa Izraelom po pitanju toga kako da se zaštitite brodovi i osoblje koje radi na plaži.

Brod se vidi u daljini u blizini plutajućeg pristaništa koje bi trebalo da služi za distribuciju pomoći, gledano iz centralnog Pojasa Gaze, 16. maja 2024.
Brod se vidi u daljini u blizini plutajućeg pristaništa koje bi trebalo da služi za distribuciju pomoći, gledano iz centralnog Pojasa Gaze, 16. maja 2024.

Ali još uvek postoje pitanja o tome kako će grupe pomoći bezbjedno djelovati u Gazi prilikom distribucije hrane, rekla je Sonali Korde, pomoćnica administratora USAID-ovog Biroa za humanitarnu pomoć, koji pomaže u logistici.

"Postoji veoma nesigurno radno okruženje", a humanitarne grupe se i dalje bore da dobiju odobrenje za svoja planirana kretanja u Gazi, rekla je Korde.

Strah je uslijedio nakon izraelskog udara prošlog mjeseca u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika iz Svjetske centralne kuhinje čije je putovanje bilo koordinisano sa izraelskim zvaničnicima i smrti drugog humanitarnog osoblja tokom rata.

Zvaničnici Pentagona su jasno stavili do znanja da će bezbjednosna situacija biti pažljivo praćena i da bi moglo da dođe do zatvaranja pomorske rute, makar i samo privremeno. Viceadmiral Brad Coouper, zamjenik komandanta Centralne komande američke vojske, rekao je novinarima u četvrtak da "smo uvjereni u sposobnost ovog bezbjednosnog aranžmana da zaštiti one koji su umiješani".

Lokalitet je već bio gađan minobacačkom vatrom tokom izgradnje, a Hamas je zaprijetio da će gađati sve strane snage koje "okupiraju" Pojas Gaze.

Biden je jasno stavio do znanja da neće biti američkih snaga na terenu u Gazi, te da će izvođači iz trećih zemalja kamione prebacivati do obale. Cooper je rekao da će "Ujedinjene nacije primiti pomoć i koordinirati njenu distribuciju u Gazi".

Ova fotografija iz vazduha koju je izraelska vojska objavila 16. maja 2024. prikazuje operacije vojske za povezivanje plutajućeg pristaništa za dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, usred tekućeg sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.
Ova fotografija iz vazduha koju je izraelska vojska objavila 16. maja 2024. prikazuje operacije vojske za povezivanje plutajućeg pristaništa za dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, usred tekućeg sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Svjetski program za hranu biće agencija UN koja će se baviti pomoći, rekli su zvaničnici.

Izraelske snage su zadužene za bezbjednost na obali, ali u blizini se nalaze i dva ratna broda američke mornarice koji mogu da zaštite američke trupe i druge.

Pomoć koja kreće na pomorski put se prikuplja i pregleda na Kipru, zatim se ukrcava na brodove i prenosi oko 320 kilometara do velikog plutajućeg pristaništa koji su izgradile SAD kod obale Gaze. Tamo se palete prebacuju na kamione koji se potom voze na vojne čamce. Kada kamioni ispuste pomoć na obalu, odmah se okreću i vraćaju na čamce.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG