Linkovi

Više od 11 miliona slučajeva COVID-19 u SAD, pandemija se širi brže nego ikada


Pacijent u bolnici u Houstonu, u Texasu, 12. novembar 2020. (Foto: Reuters/Callaghan O'Hare)
Pacijent u bolnici u Houstonu, u Texasu, 12. novembar 2020. (Foto: Reuters/Callaghan O'Hare)

U Sjedinjenim Državama registrovano je više od 11 miliona zaraženih od koronavirusa, a broj slučajeva porastao je za milion za manje od nedjelju dana, prenosi AP.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, Amerika je dostigla 11 miliona u nedjelju, a 10 miliona 9. novembra. Broj oboljelih dostigao je 11 miliona 300 dana nakon što je zabilježen prvi slučaj u državi Washington 20. januara.

COVID-19 sada se širi brže u SAD nego u bilo kojem drugom periodu od izbijanja pandemije.

Raste i broj preminulih, ali nije na tako visokom nivou kao tokom proljeća. Sedmodnevni prosjek u subotu je bio više od 1.080 dnevno, što je najmanje 30 odsto više nego prije dvije nedelje.

Raste i broj hospitalizacija - više od 69.000 u subotu, prenosi Reuters navodeći da je zemlju zahvatio treći talas pandemije.

COVID-19 je odnio više od 246.000 života u Americi. Širom svijeta, registrovano je više od 54 miliona slučajeva koronavirusa i najmanje 1,3 miliona žrtava. U SAD, u kojima živi oko 4 odsto svjetske populacije, registrovana je petina ukupnog broja registrovanih slučajeva.

Zbog novog širenja pandemije, američke države ponovo uvode restrikcije na rad biznisa i na socijalna okupljanja, kao i obavezno nošenje maski. Guverneri takođe apeluju na građane da ostaju kod kuće što je više moguće.

Najteže je pogođen srednji zapad, ako se se uzme u obzir broj slučajeva po glavi stanovnika. Pet najteže pogođenih država su Sjeverna i Južna Dakota, Wisconsin, Iowa i Nebraska.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG