Linkovi

SAD: Predstavnički dom usvojio prijedlog zakona o strožijoj kontroli oružja


Arhiva - Detalj sa protesta podrške za strožu kontrolu naoružavanja (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Arhiva - Detalj sa protesta podrške za strožu kontrolu naoružavanja (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je prijedlog zakona o strožijoj kontroli oružja koji je poslat predsjedniku Bidenu – nakon čijeg potpisivanja će postati zakon.

Prijedlog zakona podržalo je 234 članova Predstavničkog doma, dok ih je 193 glasalo protiv. Među njima nije bio nijedan demokrata, dok je četrnaest republikanaca podržalo prijedlog zakona.

"Ovaj prijedlog sadrži nekoliko važnih koraka koji mogu spasiti živote. Ne samo od zastrašujućih masovnih pucnjava, već i od kriminala, samoubistava i nesreća sa tragičnim posljedicama", izjavila je predsjedavajuća Predstavničkom domu Nensi Pelosi tokom debate.

Dan ranije isti zakonski prijedlog, koji su izradili senatori obje partije, usvojen je u Senatu - u danu kada je i Vrhovni sud odlučio da olabavi propise za nošenje pištolja. I te dvije odluke ilustruju koliko je Amerika podeljena oko oružja.

Senatori su glasali o predlogu zakona posle masovnih ubistava u Uvaldeu i Buffalu. Za je glasalo 65 senatora, 33 je bilo protiv, i ovo je prvi zakonski akt o kontroli oružja koji se našao pred Senatom u proteklih 30 godina.

"Dvostranački prijedlog će zaštititi Amerikance. Djeca u školi i cijele zajednice biće bezbjedniji zbog toga. Predstavnički dom treba brzo da glasa o ovom predlogu i da ga pošalje na moj potpis", rekao je predsjednik SAD Joe Biden.

Samo u 2022. od vatrenog oružja stradalo je 20.800 ljudi, uključujući i samoubistva, saopšttila je grupa Gun Violence Archive.

XS
SM
MD
LG