Linkovi

Kongres na putu da spriječi zatvaranje vlade


Mike Johnson, predsjedavajući Predstavničkog doma. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Mike Johnson, predsjedavajući Predstavničkog doma. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je usvojio zakonski prijedlog za privremeno finansiranje vlade da bi se spriječilo njeno djelimično zatvaranje u petak u ponoć.

Prijedlog je imao široku dvostranačku podršku - 336 ZA (209 demokrata i 127 republikanaca), a 95 protiv (93 republikanca i dvoje demokrata).

Sada bi trebalo o njemu da se raspravlja u Senatu, gdje su mjeru podržali i demokratski i republikanski lideri. Zakon mora da bude usvojen u oba doma Kongresa prije nego što ga predsjednik Joe Biden potpiše.

Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer poručio je u saopštenju da je zadovoljan što je zakonski prijedlog usvojen "uz snažnu dvostranačku podršku" i dodao da će sa svojim republikanskim kolegom Mitchom McConnellom raditi na tome da se mjera odobri u gornjem domu Kongresa "što je prije moguće".

Posljednji put kada je Kongres pokušao da izglasa finansiranje vlade i spriječi njeno zatvaranje, to je koštalo predsjednika Predstavničkog doma Kevina McCarthyja posla.

Novi republikanski predsednik Predstavničkog doma, Mike Johnson, se suočavao sa istim političkim problemom koji je doveo do svrgavanja McCarthyja, pa je zakonski prijedlog za dalje finansiranje vlade usvojio uz pomoć demokrata.

Johnson je to nazvao "neophodnim prijedlogom zakona" za koji se nada da će republikance u Predstavničkom domu staviti "u najbolju poziciju da se bore" za svoje konzervativne prioritete u novoj godini.

Johnson je predložio jedinstveni - kritičari kažu bizaran - proces iz dva dijela koji privremeno finansira neke vladine službe do 19. januara, a druge do 2. februara. To je kontinuirana rezolucija, ili CR, koja dolazi bez ikakvih duboki rezova. Također ne obuhvata zahtjev predsjednika Bidena za skoro 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael, bezbjednost granica i druge dodatne fondove.

Ovo je treći put ove godine da vladi prijeti zatvaranje. Republikanci imaju tijesnu većinu u donjem domu Kongresa, 221 mjesto, mogu da priušte da izgube samo tri glasa kada se usvajaju zakoni.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG