Linkovi

Teška nedjelja pred Kongresom SAD, na dnevnom redu COVID, budžet, odbrana


Arhiva - Svjetlo izbija kroz prozore na kupoli Kapitola, na Kapitol hilu u Vašingtonu, 16. marta 2020.
Arhiva - Svjetlo izbija kroz prozore na kupoli Kapitola, na Kapitol hilu u Vašingtonu, 16. marta 2020.

Najviši zakonodavci SAD dali su se u akciju kako bi postigli teške sporazume što je brže moguće o novom paketu pomoći za ekonomiju koja trpi pod teretom koronavirusa, o zakonu o finansiranju kojim bi se izbjeglo gašenje vlade i budžet za odbranu.

A vrijeme istječe.

Trenutni savezni zakon o budžetu istječe 11. decembra. Ako Kongres do tog datuma ne uspije da se dogovori o novom zakonu, američke javne finansije iznenada će presušiti.

Da bi izbjegao gašenje, Kongres bi mogao da odluči da donese privremeni zakon na nekoliko dana, kako bi sebi dao vremena od ovog trenutka do Božića da postigne široki godišnji sporazum o budžetu za 2021. godinu.

Republikanski i demokratski lideri nagovijestili su da bi željeli da prijedlog zakona o budžetu uključuje naredne mjere ekonomske pomoći za koronavirus, o kojima su vođeni žestoki pregovori.

"To je zaista nadljudski napor s naše strane da pomognemo američkom narodu što je brže moguće“, rekao je demokratski senator Dik Darbin za ABC.

Zakonodavci su mjesecima pregovarali o usvajanju takvog zakona, ali se nisu složili oko toga koliko da potroše i na šta da potroše.

Darbin je podržao dvopartoijski paket pomoći od 908 milijardi dolara predložen ove nedjelje.

Demokratski i republikanski senatori i njihovi timovi radili su cijelog vikenda na izradi teksta detaljnog zakona, koji će "vjerovatno biti gotov početkom ove nedjelje“, rekao je republikanski senator Bil Kesidi za Fox News.

Predsjedavajuća predstavničkim domom, demokratkinja Nanci Pelosi, složila se da prijedlog učini osnovom za pregovore o konačnom tekstu.

Ali lider repulikanske većine u senatu Mič Mekonel i predsjednik Donald Trump, koji moraju da potpišu zakon, nisu jasno iznijeli svoje stavove.

U isto vrijeme, članovi Kongresa nadaju se da će brzo donijeti odbrambeni budžet Pentagona. Demokrate i republikanci postigli su konsenzus o zakonu za 740 milijardi dolara.

Ali Trump prijeti vetom na tu mjeru ukoliko ona ne bude uključivala ukidanje zakona koji štiti pravni status društvenih mreža, za koje kaže da su pristrasne protiv njega.

Trump se takođe protivi planovima za preimenovanje vojnih baza koje nose imena po generalima Konfederacije iz vremena Građanskog rata, uzvraćajući tako na pritisak da se javna mjesta liše podsjetnika na nekada robovlasnički Jug.

Republikanci vjeruju da imaju glasove da prevladaju njegov veto, tvrdeći da vojska ne može da čeka i da bi se ova pitanja mogla rješavati odvojeno.

Lider demokratske većine u Predstavničkom domu, Steni Hojer, zakazao je glasanje već za utorak.

XS
SM
MD
LG