Linkovi

SAD: Republikanci u Predstavničkom domu planiraju da spriječe zatvaranje vlade


Mike Johnson, Predsjedavajući predsatvničkog doma Kongresa SAD
Mike Johnson, Predsjedavajući predsatvničkog doma Kongresa SAD

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson predstavio je u subotu republikansku mjeru obustave potrošnje koja ima za cilj spriječiti zatvaranje vlade za tjedan dana, ali je ta mjera brzo naišla na protivljenje poslanika obje stranke u Kongresu.

Za razliku od običnih stalnih rezolucija, ili "CR", koje finansiraju federalne agencije za određeni period, mjera koju je Johnson najavio financirat će neke dijelove vlade do 19. januara, a druge do 2. februara. Republikanci u Predstavničkom domu nadaju se da će tu mjeru usvojiti utorak.

"Ova rezolucija u dva koraka je neophodan prijedlog zakona kako bi se republikanci iz Predstavničkog doma postavili u najbolju poziciju da se bore za konzervativne pobjede", rekao je Johnson u izjavi nakon što je plan najavio republikancima u Predstavničkom domu u konferencijskom pozivu.

Mjere republikanaca u Predstavničkom domu nisu sadržavale dodatna sredstva kao što je pomoć za Izrael ili Ukrajinu.

Predstavnički dom i Senat predvođen demokratama moraju se dogovoriti oko potrošnje koju predsjednik Joe Biden može potpisati do petka, ili riskira četvrto djelomično gašenje vlade u desetljeću koje bi zatvorilo nacionalne parkove, poremetilo plate za čak 4 miliona federalnih radnika i poremetiti niz aktivnosti od finansijskog nadzora do naučnog istraživanja.

Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je u saopštenju da je prijedlog "samo recept za veći republikanski haos i više zatvaranja". Ona je rekla da "republikanci iz Doma gube dragocjeno vrijeme neozbiljnim prijedlogom koji su kritikovali članovi obje stranke."

Johnson, najviši republikanac u Kongresu, predstavio je svoju ideju dan nakon što je Moody's, posljednja velika agencija za kreditni rejting koja je zadržala najviši "AAA" rejting američke vlade, snizila izglede o kreditima nacije na "negativne" sa "stabilne, “ navodeći političku polarizaciju u Kongresu o potrošnji kao opasnost za fiskalno zdravlje nacije.

Činilo se da je republikanac iz Louisiane privlačan dvijema zaraćenim republikanskim frakcijama u Predstavničkom domu: tvrdolinijašima koji su željeli zakone s više datuma završetka; i centristima koji su pozvali na "čistu" zaustavnu mjeru bez rezova potrošnje i konzervativne politike koje demokrati odbacuju.

Zakonom bi se produžilo finansiranje za vojnu izgradnju, boračke beneficije, transport, stanovanje, urbani razvoj, poljoprivredu, Upravu za hranu i lijekove i programe za energiju i vodu do 19. januara. Finansiranje za sve ostale savezne operacije ističe 2. februara.

Ali plan se brzo našao na udaru članova obje strane.

"Moje protivljenje čistom CR-u koji je upravo najavio predsjedavajući @HouseGOP-a ne može se precijeniti," rekao je predstavnik Chip Roy, član tvrdolinijaškog House Freedom Caucus-a, na platformi društvenih medija X.

"To je 100% čisto. I 100% se protivim", napisao je Roy, koji je pozvao na novu mjeru koja uključuje smanjenje potrošnje.

Demokratski senator Brian Schatz nazvao je Johnsonovu mjeru "super zamršenom", dodajući da "sve ove gluposti koštaju novac poreskih obveznika".

"Proći ćemo čist kratkoročni CR. Pitanje je samo da li to radimo glupo i katastrofalno ili to radimo kao odrasli", napisao je Schatz na X.

Zaustavna mjera bi dala zakonodavcima više vremena da implementiraju sve zakone o izdvajanjima za finansiranje vlade do 30. septembra.

Johnson je upozorio demokrate da će nepostizanje sporazuma o potrošnji za 2024. potaknuti republikance u Predstavničkom domu da implementiraju "cjelogodišnju CR sa odgovarajućim prilagodbama kako bi se ispunili naši prioriteti nacionalne sigurnosti".

Republikanski tvrdolinijaši u Predstavničkom domu insistiraju na smanjenju potrošnje za fiskalnu 2024. ispod nivoa od 1,59 triliona dolara koji su Biden i Džonsonov prethodnik dogovorili u sporazumu u maju koji je spriječio neispunjavanje obaveza. Ali čak je i to mali dio ukupnog federalnog budžeta, koji uključuje i obavezne izdatke za socijalno osiguranje i Medicare, a premašio je 6,1 bilion dolara u fiskalnoj 2023.

Johnson, koji je prije manje od tri sedmice dobio čekić govornika, mogao bi ugroziti svoju političku budućnost ako njegov trenutni plan ne dobije podršku za prolaz i bude primoran da ide sa standardnim CR-om koji demokrate mogu prihvatiti.

Njegovog prethodnika, Kevina McCarthyja, osam republikanskih tvrdolinijaša izbacilo je početkom prošlog mjeseca s posla, nakon što je povukao dvostranačku mjeru kako bi spriječio gašenje 1. oktobra, kada je počela fiskalna 2024. McCarthy se odlučio za dvostranačku rutu nakon što su tvrdolinijaši blokirali mjeru republikanaca sa karakteristikama koje su imale za cilj da ih umire.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG