Linkovi

Kongres: Skalis povukao kandidaturu za predsjedavajućeg Predstavničkog doma


Stiv Skalis u razgovoru sa medijima nakon povlačenja kandidature za predsjedavajućeg Predstavničkim domom (REUTERS/Evelyn Hockstein)
Stiv Skalis u razgovoru sa medijima nakon povlačenja kandidature za predsjedavajućeg Predstavničkim domom (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Stiv Skalis, republikanac iz Luzijane nominovan za predsjedavajućeg Predstavničkim domom Kongresa, povukao je kandidaturu - pošto nije uspio da obezbijedi 217 glasova potrebnih za izbor.

Prenio sam kolegama da povlačim kandidaturu. Ako sagledamo posljednjih nekoliko nedelja još ima posla koji treba uraditi. Ima i drugih ljudi koji imaju svoje programe", izjavio je Skalis.

Republikanski članovi Predstavničkog doma Kongresa proveli su sate razgovarajući iza zatvorenih vrata - ali nisu našli rješenje za podjele koje su ih onemogućavale da izaberu Skalisa za predsedavajućeg donjeg doma Kongresa.

Skalis, republikanac iz Luizijane, uspio je da obezbijedi stranačku nominaciju za tu funkciju - ali ne i 217 glasova koliko mu je bilo potrebno za izbor.

Predstavnički dom Kongresa je posljednjih devet dana bez predsjedavajućeg - nakon smjene republikanca Kevina Mekartija.

Agencija Reuters javila je da se nekoliko republikanaca opredijelilo da ne podrži Stiva Skalisa.

Umjesto toga, ostali su uz Džima Džordana, kandidata koji je po mjeri i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Inače, Džordan je u tajnom glasanju za nominaciju za izbor predsjedavajućeg, u ponedeljak poražen upravo od Skalisa.

Republikanac Kevin Mekarti, koji je početkom oktobra smijenjen sa funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma, poručio je da je pred Skalisom veliki izazov da obezbijedi 217 glasova - koliko mu je potrebno.

"Govorio je da ga podržava njih 150, a nema ih ni toliko", rekao je Mekarti.

Predstavnički dom onemogućen je da se izjašnjava o zakonskim prijedlozima bez predsjedavajućeg – što doprinosi hitnosti izbora u okolnostima sukoba Izraela i militanata Hamasa, ali i usvajanja Zakona o finansiranju vlade uoči isteka privremenih mjera 17. novembra.

Republikanci su odlučni da izbjegnu januarski scenario u kom je, bivši predsjedavajući Kevin Mekarti, izabran za predsjedavajućeg poslije petnaest krugova glasanja.

Ipak, aktuelne okolnosti ukazuju na moguću neizvjesnost – kao i stavovi pojedinih predstavnika republikanaca, javlja Reuters.

Nemam pojma”, bio je odgovor republikanca Ričarda Hadsona, na pitanje koliko će vremena biti potrebno da bi se izabrao predsjedavajući donjim domom američkog Kongresa.

Građani nemaju mnogo povjerenja u sposobnost Kongresa da prevaziđe stranačke razmirice i republikanske unutrašnje sukobe koji su doveli do istorijske smene Mekartija 3. oktobra.

Oko 64% ispitanika u anketi koju su sproveli Reuters i Ipsos protekle sedmice ukazali su da ne vjeruju da političari u Washingtonu mogu da stave u stranu svoja neslaganja zarad dobra nacije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG