Linkovi

SAD: Skalis nominovan za predsjedavajućeg Predstavničkog doma, ali još nema dovoljno glasova


Lider većine u Predstavničkom domu Stiv Skalis na Kapitol hilu, 11. oktobra 2023. (Foto: AP /Mark Schiefelbein)
Lider većine u Predstavničkom domu Stiv Skalis na Kapitol hilu, 11. oktobra 2023. (Foto: AP /Mark Schiefelbein)

Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu su nominovali Stiva Skalisa za novog predsedavajućeg, posle prošlonedeljne smjene Kevina Mekartija.

Skalis, koji je trenutno drugi čovek po rangu među republikanskim liderima i dalje mora da dobije podršku doma u punom sastavu. Republikanci kontrolišu donji dom Kongresa tijesnom većinom od 221 prema 212.

Republikanci su izabrali Skalisa umjesto predsedavajućeg Odbora za pravosuđe Džima Džordana na tajnom glasanju iza zatvorenih vrata. 113 je glasalo za Skalisa, a 99 za Džordana. Skalis je dobio podršku iskusnih republikanskih kongresmena koji pripadaju establišmentu stranke.

Džordan planira da glasa za Skalisa i podstiče svoje kolege da učine isto, izjavio je za Reuters jedan izvor koji je insistirao da ostane anoniman.

Glasanje na nivou cijelog Predstavničkog doma očekivalo se sredinom popodneva, ali ipak nije održano u srijedu, pošto je nekoliko Džordanovih pristsalica reklo da neće podržati Skalisa.

"Vrijedno radimo na postizanju jedinstva. Moramo da se ujedinimo jer svijet ne čeka", rekao je reporterima 58-godišnji kongresmen Skalis. "Očigledno, imamo još posla."

Kevin Mekarti je u januaru morao da prođe kroz 15 krugova glasanja prije nego što je izabran za predsjedavajućeg.

Republikanski zakonodavci su odbacili prijedlog da kandidat mora da obezbijedi podršku 217 od 221 članova kokusa stranke. Ideja je bila da se osigura da republikanski kandidat bude izabran na glasanju u Predstavničkom domu, čak i ako svih 212 demokrata bude jedinstveno glasalo protiv, kao što se očekuje.

Prije nego što su izabrali Skalisa, republikanci su odbacili prijedlog koji bi zahtijevao da njihov kandidat obezbijedi bar 217 od njihovog 221 glasa. To je omogućilo da Skalis brzo osvoji nominaciju ali je ostalo otvoreno pitanje da li će se ponoviti bitka iz januara kada je Kevin Mekarti izabran poslije 15 krugoa glasanja, koja su trajala četiri dana.

Republikanci kažu da moraju da brzo popune vakuum u liderstvu koji je spriječio Predstavnički dom da reaguje na rat u Izraelu, odobri pomoć Ukrajini i usvoji zakone o vladinoj potrošnji prije nego što sadašnje finansije budu potrošene 17. novembra.

Skalis je rekao da bi njegov prvi potez kao predsjedavajućeg bio da zakaže glasanje o rezoluciji kojom bi se jasno pokazalo da SAD stoje uz Izrael u njegovom ratu sa ekstremistima Hamasa u Gazi.

Na forumu iza zatvorenih vrata u utorak uveče, Skalis i Džordan su rekli republikancima da će podržati kandidata koga stranka izabere.

Prošle nedelje, glasovi osmoro republikanaca su bili dovoljni da se smijeni Mekarti, što znači da će rukovođenje stranačkim kokusom biti izazov za svakog novog predsjedavajućeg.

Dok je Mekarti prvi predsjedavajući u američkoj istoriji smijenjen formalnim glasanjem, posljednja dva republikanaca na tom položaju su bila prinuđena da se povuku sa položaja pod pritiskom stranačke tvrde struje.

Amerikanci nemaju mnogo povjerenja u sposobnost Kongresa da prevaziđe stranačke razmirice i republikanske unutrašnje sukobe koji su doveli do istorijske smjene Mekartija 3. oktobra. Oko 64% ispitanika u anketi koju su sproveli Reuters i Ipsos prošle nedelje kažu da ne vjeruju da političari u Vašingtonu mogu da stave u stranu svoja neslaganja zarad dobra nacije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG