Linkovi

Američki regulator za komunikacije vraća neutralnost interneta poništenu pod Trumpom


Pristalice mrežne neutralnosti okupljaju se 28. novembra 2017. u Los Angelesu, Kalifornija, kako bi protestirali protiv odluke FCC-a da je ukine.
Pristalice mrežne neutralnosti okupljaju se 28. novembra 2017. u Los Angelesu, Kalifornija, kako bi protestirali protiv odluke FCC-a da je ukine.

Američka Federalna komisija za komunikacije izglasala je u četvrtak 3-2 za vraćanje značajnih pravila o neutralnosti mreže i ponovno uspostavljanje regulatornog nadzora širokopojasnog interneta koji je ukinut pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Komisija je glasala po stranačkoj liniji da finalizira prijedlog koji je prvi put iznesen u oktobru za ponovno uspostavljanje pravila otvorenog interneta usvojenih 2015. godine i ponovnog uspostavljanja ovlaštenja komisije za širokopojasni pristup.

Predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel rekla je da agencija "vjeruje da svaki potrošač zaslužuje pristup internetu koji je brz, otvoren i pošten".

"Posljednji FCC je odbacio ovo ovlaštenje i odlučio da širokopojasni pristup ne treba nadzor", rekla je ona.

Neutralnost mreže odnosi se na princip da provajderi internetskih usluga trebaju omogućiti pristup svim sadržajima i aplikacijama bez obzira na izvor, te bez favoriziranja ili blokiranja određenih proizvoda ili web stranica.

FCC je također rekao da koristi svoja ovlaštenja da naredi američkim jedinicama China Telecom, China Unicom i China Mobile da obustave usluge širokopojasnog pristupa internetu u Sjedinjenim Državama.

Rosenworcel je napomenula da je FCC u prošlosti poduzeo slične radnje protiv kineskih telekomunikacionih kompanija koristeći postojeća ovlaštenja.

Ponovno uspostavljanje pravila o neutralnosti mreže bio je prioritet za predsjednika Joea Bidena, koji je potpisao izvršnu naredbu iz jula 2021. kojom se FCC ohrabruje da ponovo uspostavi pravila o neutralnosti mreže usvojena pod demokratskim predsjednikom Barackom Obamom.

Demokrate su bile u zastoju skoro tri godine jer nisu preuzele većinsku kontrolu nad petočlanim FCC-om sve do oktobra.

Pod Trumpom, FCC je tvrdio da su pravila o neutralnosti mreže nepotrebna, blokirala su inovacije i rezultirala padom ulaganja u mrežu od strane provajdera internet usluga, što su demokrate osporile.

Privredna komora SAD-a kritizirala je akciju FCC-a rekavši da se time "nametala pogrešna regulatorna struktura iz doba prije televizije za širokopojasni pristup" i "samo će odvratiti ulaganja i inovacije neophodne za povezivanje svih Amerikanaca".

Grupa za javni interes Free Press rekla je da je glasanje "velika pobjeda za javni interes" rekavši da ono "omogućuje FCC-u da smatra da kompanije poput AT&T, Comcast, Spectrum i Verizon budu odgovorne za širok spektar šteta za korisnike interneta širom Sjedinjenih Država. "

Grupa republikanskih zakonodavaca, uključujući predsjedavajuću Odbora za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Cathy McMorris Rodgers i senatora Teda Cruza, nazvala je plan "ilegalnim oduzimanjem moći koje bi izložilo industriju širokopojasnog interneta represivnom regulatornom režimu" dajući agenciji i državama ovlaštenje da nameću stopu regulacija, razdvajanje obaveza i oporezivanje provajdera širokopojasnog interneta.

Demokrate iz FCC-a kažu da neće postavljati propise o stopama.

Udruženje kompjuterske i komunikacijske industrije, čiji su članovi Amazon.com, Apple, Alphabet i Meta Platforms, podržava neutralnost mreže, tvrdeći da se pravila "moraju ponovo uspostaviti kako bi se očuvao otvoren pristup internetu".

US Telecom, čiji su članovi AT&T, Verizon i drugi, nazvao je ponovno uspostavljanje neutralnosti mreže "potpuno kontraproduktivnim, nepotrebnim i regulatornim ometanjem potrošača".

Uprkos odluci iz 2017. o povlačenju zahtjeva na saveznom nivou, desetak država sada ima zakone ili propise o neutralnosti mreže. Industrijske grupe odustale su od pravnih osporavanja tih državnih zahtjeva u maju 2022.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG