Linkovi

Američki zakon o klimi star godinu dana osnažio tehnologiju čiste energije


Ilustracija
Ilustracija

IRA je najznačajniji američki odgovor na klimatske promjene, nakon što su desetljeća lobiranja od strane interesnih grupa za naftu, plin i ugalj zaustavili akciju, dok su emisije ugljika rasle, stvarajući topliji i opasniji svijet.

Nedavno pod julskim suncem, trojica muškaraca podigla su solarne panele na krov prostrane, dvospratne kuće u blizini obale rijeke Kentucky, nekoliko milja uzvodno od glavnog grada države gdje zakonodavci promoviraju ugalj više od jednog stoljeća.

Američki zakon o klimi koji je usvojen prije godinu dana nudi popust od 30% na ovu instalaciju putem poreskog kredita, a to pomaže u podršci čiste energije čak i na mjestima gdje ugalj još uvijek daje jeftinu struju. Za porodicu Heather Baggett u Frankfortu, to je bio dobar posao.

"Za nas to nije politički motivisano", rekao je Baggett. “Sve se zaista svelo na finansije i, imalo je smisla.”

16. avgusta, nakon najtoplijeg juna ikada zabilježenog i užarenog jula, američki dugo traženi odgovor na klimatske promjene, Zakon o smanjenju inflacije, navršava godinu dana. Za manje od godinu dana to je podstaklo ulaganja u ogromnu proizvodnju baterija i električnih vozila širom država. Najavljeno je skoro 80 velikih pogona za proizvodnju čiste energije, što je investicija jednaka prethodnih sedam godina zajedno, prema American Clean Power Association.

"Čini se da se svake sedmice negdje najavljuje nova fabrika", rekao je Jesse Jenkins, profesor na Princetonu i vođa REPEAT projekta koji je bio duboko uključen u analizu zakona.

“Razgovarali smo o vraćanju radnih mjesta u proizvodnji u Ameriku cijeli moj život. Konačno to radimo, zar ne? To je prilično uzbudljivo”, rekao je.

Brian Hoeppner, lijevo, i Nicholas Hartnett, vlasnik Pure Power Solar, instaliraju solarnu ploču na krov kuće u Frankfortu, Ky., ponedjeljak, 17. jula 2023. Od donošenja Zakona o smanjenju inflacije, on je potaknuo prelazak SAD na obnovljivu energiju, ubrzao je kupovinu ekoloških solarnih panela za potrošače i učinio ih pristupačnijima za potrošače. (AP Photo/Michael Conroy)
Brian Hoeppner, lijevo, i Nicholas Hartnett, vlasnik Pure Power Solar, instaliraju solarnu ploču na krov kuće u Frankfortu, Ky., ponedjeljak, 17. jula 2023. Od donošenja Zakona o smanjenju inflacije, on je potaknuo prelazak SAD na obnovljivu energiju, ubrzao je kupovinu ekoloških solarnih panela za potrošače i učinio ih pristupačnijima za potrošače. (AP Photo/Michael Conroy)

IRA je najznačajniji američki odgovor na klimatske promjene, nakon što su desetljeća lobiranja od strane interesnih grupa za naftu, plin i ugalj zaustavili akciju, dok su emisije ugljika rasle, stvarajući topliji i opasniji svijet. Dizajniran je da podstakne stvaranje čiste energije u mjeri koja će savijati luk američkih emisija stakleničkih plinova. Takođe ima za cilj da izgradi domaće lance snabdijevanja kako bi preokrenuo ranu dominaciju Kine i drugih nacija u ovom vitalnom sektoru.

Jedan od ciljeva zakona je čistiji transport, najveći izvor klimatskog zagađenja za američki Siemens, jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, koja proizvodi stanice za punjenje za električna vozila. Rukovodioci kažu da ovo usklađivanje američke politike o klimi podstiče veću potražnju za baterijama.

„Kada savezna vlada uloži, brže dolazimo do tačke preokreta“, rekla je Barbara Hampton, izvršna direktorka Siemensa u SAD, dodajući da je kompanija poslednjih godina uložila 260 miliona dolara u projekte baterija.

Zakon također podstiče više vrsta baterija koje napajaju električnu mrežu kada vjetar slabi ili noću kada sunce ne udara u solarne panele. To bi moglo dovesti posao skladištenja na istu uzlaznu putanju kao što je solarna energija planula prije deset godina, rekao je Michael McGowan, šef sjevernoameričkih infrastrukturnih privatnih tržišta za Mercer Alternatives, konsultantsku firmu.

Električno vozilo priključeno na punjač u Los Anđelesu, 25. avgusta 2022. Od donošenja Zakon o smanjenju inflacije, potaknuo je prelazak SAD na obnovljive izvore energije, ubrzao zelenu domaću proizvodnju i učinio ga pristupačnijim za potrošače da kupuju povoljnije za klimu. (AP Photo/Jae C. Hong, fajl)
Električno vozilo priključeno na punjač u Los Anđelesu, 25. avgusta 2022. Od donošenja Zakon o smanjenju inflacije, potaknuo je prelazak SAD na obnovljive izvore energije, ubrzao zelenu domaću proizvodnju i učinio ga pristupačnijim za potrošače da kupuju povoljnije za klimu. (AP Photo/Jae C. Hong, fajl)

Derrick Flakoll, saradnik za politiku Sjeverne Amerike u Bloomberg NEF-u, istakao je da je prodaja najvećeg proizvođača solarnih panela u SAD-u First Solar naglo porasla nakon usvajanja zakona, stvarajući veliki zaostatak narudžbi.

“Ove su godine proizvodnih kapaciteta koji su već popunjeni jer su ljudi raspoloženi prema solarnom tržištu proizvedenom u SAD-u”, rekao je.

IRA također pomaže tehnologijama koje su skupe, ali obećavaju za kratkoročnu dekarbonizaciju.

Jason Mortimer je viši potpredsjednik globalne prodaje u kompaniji EH2, koja proizvodi velike, jeftine elektrolizere — mašine koje razdvajaju vodonik iz vode. Vodonik kao čista energija još je u povojima. “IRA ubrzava implementaciju vodonika u velikim razmjerima za otprilike četiri do pet godina,” što čini SAD konkurentnim Evropi, rekao je.

Ali ove promjene, koliko god bile značajne, možda su tek početak, kažu stručnjaci.

"Mislim da ćemo vidjeti priličnu poplavu ulaganja u proizvodnju vjetra i solarne energije u SAD-u", rekao je Jenkins, dodajući da će od 2026. do 2028. godine zemlja vidjeti puni učinak zakona.

Druge zemlje, neke od njih ispred SAD u rješavanju klimatskih promjena, pokrenule su vlastite napore da ubrzaju prelazak na čistu energiju. Kanada je objavila politiku usklađivanja i Evropa ima svoje mjere za privlačenje proizvodnje, slično kao IRA.

„Evropski i japanski proizvođači automobila pokušavaju da razmišljaju o tome kako da promijene lance snabdijevanja kako bi pokušali da se takmiče“, rekao je Neil Mehrotra, pomoćnik potpredsjednika i savjetnik za politiku u Banci federalnih rezervi Minneapolisa i saradnik izvještaja o američkom zakonu koji je objavio Brookings Institution.

Ured za budžet Kongresa prvobitno je procijenio da će porezni krediti IRA-e koštati oko 270 milijardi dolara tokom jedne decenije, ali Brookings kaže da bi kompanije mogle mnogo agresivnije iskoristiti kredite i da bi savezna vlada mogla isplatiti tri ili četiri puta više.

Prema novoj analizi istraživača s Princetona, zakon bi trebao smanjiti emisije SAD-a - zemlje koja je istorijski najodgovornija za stakleničke plinove - za čak 41 posto do 2030. godine. To nije dovoljno za postizanje američkih ciljeva, ali je značajno poboljšanje.

Ali ta ključna smanjenja stakleničkih plinova djelomično su ugrožena ako američka električna mreža ne može rasti dovoljno da poveže nove vjetroelektrane i solarne farme i odgovori na nove zahtjeve, poput masovnog punjenja vozila.

Uprkos novom ulaganju u crvenim državama, ne sviđa se svima. Republikanci su nedavno predložili ukidanje glavnih elemenata zakona. Stanovnica Frankforta Jessie Decker, čija susjeda ima solarne panele, rekla je da ih ne bi razmatrala i da ne misli da bi savezna vlada trebala "rasipati novac" na sumnjive klimatske programe.

„Iskreno, koristit ćemo fosilna goriva još mnogo decenija“, rekao je Fred Eames, regulatorni advokat u advokatskoj firmi Hunton Andrews Kurth.

Gore na Baggettovom krovu, Nicholas Hartnett, vlasnik Pure Power Solar, zadovoljan je što je posao pokrenut i vlasnici kuća se otvaraju solarnoj energiji kada vide kako mogu imati financijsku korist.

“Imate ekološku stranu, a zatim imate opciju da koristite svoj vlastiti novac od poreza koji bi vlada inače uzela” rekao je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG