Linkovi

Zastoj u vezama SAD i Kine vjerovatno se nastavlja uprkos razgovorima


Nakon niza obnovljenih razgovora između SAD-a i Kine koji su doveli do očekivane posjete državnog sekretara Antonyja Blinkena Pekingu u narednim sedmicama, stručnjaci su rekli da dva rivala moraju smisliti plan za izbjegavanje sukoba.

Pregovori su bili u zastoju od februara zbog sumnje da je kineski špijunski balon letio preko SAD-a.

Dvije zemlje su se složile da "otvore linije komunikacije", navodi se u saopštenju objavljenom nakon što je Dan Kritenbrink, pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik, u ponedjeljak razgovarao sa svojim kineskim kolegama.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je novinarima u utorak da su dvije zemlje vodile razgovore "o poboljšanju bilateralnih odnosa i upravljanju razlikama".

FILE - Američki državni sekretar Antony Blinken, desno, rukuje se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem tokom sastanka u Nusa Dui na indonezijskom ostrvu Baliju 9. jula 2022. Dan Kritenbrink, pomoćnik američkog državnog sekretara, razgovarao je sa svojim koneskim kolegom 5. juna 2023.
FILE - Američki državni sekretar Antony Blinken, desno, rukuje se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem tokom sastanka u Nusa Dui na indonezijskom ostrvu Baliju 9. jula 2022. Dan Kritenbrink, pomoćnik američkog državnog sekretara, razgovarao je sa svojim koneskim kolegom 5. juna 2023.

Razgovori su uslijedili nakon tajnog putovanja direktora CIA-e Williama Burnsa u Peking u maju, što je prvi objavio Financial Times 2. juna, i sastanka savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana sa njegovim kineskim kolegom Wang Yijem u Beču 10. i 11. maja.

"Sjedinjene Države i Kina idu polako i oprezno da obnove normalne kanale dijaloga s ciljem da uspostave takozvane 'zaštitne ograde' kako bi spriječile da bilateralni odnosi skrenu sa kolosijeka i dovedu do konfrontacije", rekao je Evans Revere, koji bio je vršilac dužnosti pomoćnika sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika za vrijeme administracije Georgea W. Busha.

"Izuzetno je važno za Vašington i Peking da pronađu način da upravljaju bilateralnim odnosima na način koji sprječava da nesporazumi, pogrešna percepcija i strateško nadmetanje dovedu do sukoba", rekao je on za Glas Amerike putem e-pošte.

Dvije nacije su u sukobu oko niza pitanja, i svaka vidi zahtjeve druge kao pokušaje potkopavanja svojih nacionalnih interesa.

Washington je glasno govorio o kineskom nepoštivanju vladavine zakona, ljudskih prava i prakse poštene trgovine. Sjedinjene Američke Države posebno su se zalagale za odbranu prava prolaza u Tajvanskom moreuzu od rastuće kineske agresije.

Peking kaže da poštuje međunarodno pravo i optužuje SAD da koriste vladavinu prava da potkopaju svoj suverenitet i da se zalažu za ljudska prava kao način da se miješaju u svoje unutrašnje poslove. Kina smatra Tajvan, samoupravno ostrvo, kao svoje vlastito, a vojno prisustvo Washingtona u regiji uzima kao provokaciju.

Hal Brands, profesor globalnih poslova na Johns Hopkins School of Advanced International Studies, rekao je da nijedno od njih dvoje ne želi da ih njihove razlike tjeraju u sukob, ali nijedan ne žele popustiti.

"Obje strane imaju razloga da zadrže konkurenciju u granicama", rekao je Brands. "Nijedna strana zapravo ne želi rat, na primjer. Ali nijedna strana nije voljna da se povuče po pitanjima do kojih joj je najviše stalo."

Dodao je: "Ne postoji praktički [šansa] za suštinsko poboljšanje odnosa SAD-a i Kine u narednoj godini jer razlike u ključnim pitanjima koja pokreću konkurenciju - tehnologija, Tajvan, trgovina, odnos snaga u zapadnom Pacifiku i dalje – nisu ni blizu rješenja."

Uprkos obnovljenim razgovorima između diplomatskih i obavještajnih zvaničnika, vojni pregovori nisu nastavljeni, iako šefovi odbrane dvije zemlje vjeruju da bi sukob bio katastrofalan.

Kineski ministar odbrane Li Shangfu rekao je na sigurnosnom forumu Shangri-La u Singapuru u nedjelju da će "teški sukob ili konfrontacija između Kine i SAD biti nepodnošljiva katastrofa" i predložio "traženje zajedničkog jezika".

Američki ministar odbrane Lloyd Austin, istovremeno naglašavajući da bi "sukob u Tajvanskom moreuzu bio razoran", rekao je na forumu dan ranije da je "duboko zabrinut" što Kina "ne želi da se uključi" u pregovore "za upravljanje krizom između dvije vojske."

Dok su glavni vojni šefovi bili na forumu Shangri-La u subotu, brod kineske mornarice napravio je "nesiguran" potez na američki razarač koji je plovio Tajvanskim moreuzom s kanadskom fregatom kako bi demonstrirao svoje pravo na plovidbu, američka indo-pacifička komanda rekao je u ponedjeljak.

Razlike oko osnovnih vrijednosti kao što su demokratija i vladavina prava spriječile su dvije zemlje da se sagledaju oči u oči, smatraju stručnjaci.

"Ideološki i vrijednosni jaz između Pekinga i Washingtona je velik i raste", rekao je Revere putem e-pošte. "Pod [predsjednikom] Xi Jinpingom, Kina je napravila istorijski zaokret prema autoritarizmu, neliberalizmu i strogoj centralizaciji pod kontrolom Komunističke partije."

Dodao je: "Istovremeno, neviđeno vojno jačanje Kine i želja da postane dominantan akter u zapadnom Pacifiku sukobljavaju se s dugoročnom ulogom Sjedinjenih Država kao glavne sile u regiji."

Zack Cooper, viši saradnik na American Enterprise Institute i bivši zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je putem e-pošte: "Dvije strane imaju fundamentalno različite poglede koji se ne mogu lako premostiti."

"I Sjedinjene Države i Kina su pesimistične u pogledu vjerovatnoće bilateralnog napretka, ali smatraju da je potrebno pokazati trećim stranama da pokušavaju."

XS
SM
MD
LG