Linkovi

Očekuje se da će Blinken uskoro posjetiti Kinu


Očekuje se da će američki državni sekretar Antony Blinken posjetiti Peking u narednim sedmicama, reprogramirajući putovanje otkazano u februaru zbog tenzija koje uključuju kineski špijunski balon iznad Sjedinjenih Država.

Zvaničnici koji su željeli ostati anonimni razgovarali su o ažuriranim planovima s novinarima, ali nisu dali informacije o tačnom vremenu očekivanog putovanja u Kinu.

Financial Times je objavio da bi posjeta mogla doći ovog mjeseca.

Na pitanje o tom pitanju u ponedjeljak, glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel rekao je novinarima na brifingu da nema javnih novosti o Blinkenovom putu u Kinu, ali da se Sjedinjene Države raduju ponovnom zakazivanju te posjete "kada uslovi dozvole".

Visoki zvaničnik State Departmenta za istočnu Aziju Daniel Kritenbrink i viša direktorica Vijeća za nacionalnu sigurnost za Kinu Sarah Beran bili su u Kini ranije ove sedmice na, kako je Patel opisao, "iskrenim i produktivnim razgovorima" s kineskim zvaničnicima.

'Iskreno, konstruktivno i plodonosno'

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je te razgovore "iskrenom, konstruktivnom i plodnom komunikacijom o promoviranju poboljšanja kinesko-američkih odnosa i pravilnom upravljanju razlikama".

Patel je istakao potrebu da se američki i kineski zvaničnici sastanu lično, bilo u Pekingu ili Vašingtonu, rekavši da ne postoji zamjena za te angažmane "da bi se nastavila naša diskusija".

Američki ministar odbrane Lloyd Austin naglasio je potrebu da velike sile imaju otvorene linije komunikacije prošle sedmice uoči sigurnosne konferencije u Singapuru. Njegov kineski kolega, general Li Šangfu, odbio je da se sastane sa Ostinom na marginama konferencije, i dok su se njih dvojica rukovali na forumu, Ostin je rekao da to "nije zamjena za suštinski angažman".

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od AP-a, agencije Frans pres i Reutersa.

XS
SM
MD
LG