Linkovi

Vojni incidenti podigli tenzije između SAD i Kine


Učestali vojni incidenti između SAD i Kine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Učestali vojni incidenti između SAD i Kine

Sjedinjene Američke Države i Kina provele su vikend u Singapuru upirući prstom jedni u druge. Najviši vojni lideri optužili su jedni druge za podizanje tenzija oko Tajvana u odvojenim govorima na samitu koji je trebao naglasiti jedinstvo. Pojačana retorika prati sve napetije manevre obuke u regionu

Prvo, kineski borbeni avion je krajem prošlog mjeseca izvodio manevar u zraku iznad Južnog kineskog mora ljuljajući američki izviđački avion u potezu koji su Sjedinjene Države nazvale "nepotrebno agresivnim".

Zatim, nekoliko dana kasnije, u Tajvanskom moreuzu, koji odvaja Tajvan od kontinentalne Azije, kineski razarač je izveo manevar približavajući se američkom ratnom brodu.

Američki ministar odbrane Llyod Austin nazvao je taj potez "neodgovornim", a američka mornarica ga je nazvala "nesigurnim".

I tako je stvorena pozornica za rat riječi između Sjedinjenih Država i Kine na ovogodišnjem Shangri-La dijalogu u Singapuru. Sastanak je godišnji skup svjetskih vojnih snaga i platforma je za umrežavanje i prihvaćanje deeskalacije.

Umjesto toga, vojni čelnici obje zemlje razmijenili su žaoke oko nedavnih događaja u Južnom kineskom moru.

Narodna Republika Kina nastavlja da provodi alarmantan broj rizičnih presretanja američkih i savezničkih aviona koji zakonito lete u međunarodnom zračnom prostoru. Podržat ćemo naše saveznike i partnere dok se brane od prinude i maltretiranja. Da budemo jasni, mi ne tražimo sukob ili konfrontaciju.” rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Da bi se ti incidenti istinski izbjegli... najbolji način je da zemlje – posebno pomorska plovila i borbeni avioni zemalja – ne preduzimaju akcije zatvaranja oko teritorijalnog mora i zračnog prostora drugih zemalja. Da to kažem na svoj način: gledaj svoja posla i dobro pazi na svoje ljude.”, odgovorio je kineski ministar odbrane Li Shangfu.

Dok je kineski ministar odbrane u suštini rekao SAD-u da se spakuju i odu kući, Kina je ranije ove godine bila ta koja je plovila špijunskim balonom preko Sjedinjenih Država i Kanade prikupljajući informacije, između ostalog, o američkim vojnim lokacijama.

Zakonodavci kažu da je Kina otišla predaleko.

Dobijate ovu vrstu osjećaja dozvoljenosti. Mislim da (Bidenova) administracija treba da pojača (i) jasno stavi do znanja da se Kina identificirala kao protivnik, i mi ćemo je tretirati kao takvu”, rekao je u nedelju za ABC u emisiji "This Week" republikanski kongresmen Mike Turner.

Peking je godinama unazadio podršku Sjedinjenih Država Tajvanu, javno se vrijeđajući zbog američkih zakonodavaca koji pozdravljaju čelnike ostrva, kao što je nedavno u Kaliforniji učinio predsjednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy.

Američki State Department naziva Tajvan ključnim partnerom u regionu. Kina na samoupravno ostrvo gleda kao na odmetnutu provinciju.

XS
SM
MD
LG