Linkovi

SAD upozoravaju na kineske planove za informacijsku dominaciju


Pogled na Centralnu poslovnu četvrt u Pekingu, 30. april 2023. Kina ulaže milijarde dolara u napore da preoblikuje globalno informaciono okruženje.
Pogled na Centralnu poslovnu četvrt u Pekingu, 30. april 2023. Kina ulaže milijarde dolara u napore da preoblikuje globalno informaciono okruženje.

Prema novoj procjeni američkih zvaničnika, Kina ulaže milijarde dolara u napore da preoblikuje globalno informaciono okruženje i, na kraju, savije volju više nacija u korist Pekinga.

U izvještaju, koji je u četvrtak objavio Centar za globalni angažman State Departmenta, kineska vlada optužuje se da koristi kombinaciju taktika u pokušaju da stvori svijet u kojem Peking, bilo eksplicitno ili implicitno, kontrolira protok kritičnih informacija.

Kineski cilj je da "izgradi informacioni ekosistem u kojem propaganda i dezinformacije iz NRK dobijaju na snazi i postaju dominantne", navodi se u izvještaju. "Neprovjeravani, napori NRK-a [Narodne Republike Kine] će preoblikovati globalni informacijski krajolik, stvarajući predrasude i praznine koji bi čak mogli navesti nacije da donose odluke koje svoje ekonomske i sigurnosne interese podrede interesima Pekinga."

Ovo nije prvi put da američki zvaničnici upozoravaju na pokušaje Kine da zasjene informacijsko okruženje na štetu Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Američki zvaničnici rekli su tokom prvih mjeseci pandemije COVID-19 da Kina više koristi društvene mreže za širenje dezinformacija o porijeklu virusa.

Samo godinu dana kasnije, u svojoj godišnjoj procjeni prijetnje, Ured direktora Nacionalne obavještajne službe je rekao da će Peking "nastaviti svoje napore cijele vlade na širenju kineskog utjecaja... i podsticati nove međunarodne norme koje favoriziraju autoritarni kineski sistem".

A američki zvaničnici su u više navrata upozoravali na kampanje kineskog uticaja koje imaju za cilj da podstaknu sumnje u američke izbore, uz određene zabrinutosti zbog kineskih pokušaja da utiču na ishode.

Ali novi izvještaj State Departmenta tvrdi da je ono što američki zvaničnici sada vide drugačije, da su kineski napori manipulacije informacijama sazreli izvan specifičnih kampanja usredsređenih na određenu temu ili događaj.

Umjesto toga, tvrdi se da napori Pekinga imaju veću ambiciju.

Ako bude uspješan, "Peking bi razvio hiruršku sposobnost za oblikovanje informacija koje konzumiraju određene grupe, pa čak i pojedinci", navodi se u izvještaju. "U ovoj mogućoj budućnosti, informacije dostupne javnosti, medijima, civilnom društvu, akademskim krugovima i vladama dok se bave NRC-om bile bi iskrivljene."

Zvaničnici kineske vlade odbili su komentirati detalje izvještaja State Departmenta. Ali u e-poruci za Glas Amerike, glasnogovornik kineske ambasade Liu Pengyu nazvao je izvještaj "samo još jednim alatom za zadržavanje Kine i jačanje američke hegemonije".

"Brzi pogled na njegov sažetak [izvještaja] dovoljan je da se zna o čemu se radi: pojačavanju ideološke konfrontacije, širenju dezinformacija i omalovažavanju kineske unutrašnje i vanjske politike", rekao je Liu. "Pozivamo SAD da se razmisle o sebi, prestanu prozivati Kinu za takozvanu 'manipulaciju informacijama'."

U izvještaju State Departmenta navodi se da su njegovi zaključci zasnovani na javno dostupnim informacijama, kao i na "novopribavljenim vladinim informacijama".

"Kako je NRK postala sigurnija u svoju moć, čini se da je izračunala da može agresivnije slijediti svoje interese", kaže se.

Konkretno, izvještaj State Departmenta ukazuje na višestruki pristup koji kombinuje njegove ekspanzivne državne medije, tehnologije nadzora, finansijsku i političku prisilu i medije na kineskom jeziku.

Rezultat je informacioni ekosistem u kojem botovi i trolovi, pa čak i zvaničnici, pojačavaju propekinške glasove dok prigušuju ili potiskuju protivnike.

Ipak, izvještaj upozorava da su se značajni napori Kine do sada mučili da postignu željeni učinak u zapadnim i zapadnim zemljama.

"Kada je ciljao na demokratske zemlje, Peking je naišao na velike zastoje, često zbog odbijanja lokalnih medija i civilnog društva", navodi se u izvještaju. "Iako potpomognuta resursima bez presedana, propaganda i cenzura NRK-a do danas su dali različite rezultate."

Ta procjena je u skladu sa zaključcima Mete, društvene medijske kompanije koja stoji iza Facebooka i Instagrama, koja je u augustu najavila ukidanje kineske operacije dezinformacije poznate kao Spamouflage.

Meta je rekao da iako je Spamouflage bila "najveća poznata operacija tajnog uticaja na više platformi na svijetu", Peking je dobio malo za svoj novac.

"Uprkos veoma velikom broju naloga i platformi koje je koristio, Spamouflage se konstantno borio da dopre van sopstvene (lažne) eho komore", rekao je Meta. "Prijavljeno je samo nekoliko slučajeva kada su spamouflage sadržaj na Twitteru i YouTubeu pojačali uticajni ljudi iz stvarnog svijeta."

'Dobar poziv za buđenje'

Neki istraživači kažu da je Peking napravio neke prodore na Zapadu.

"Najuspješniji napori Kine da utječu uvijek su bili manjeg obima i više ciljani, poput pokušaja uznemiravanja disidenata i kritičara", rekao je za VOA preko emaila Bret Schafer, viši saradnik u savezu za osiguranje demokratije sa sjedištem u Washingtonu.

Schafer je dalje opisao Spamouflage kao "dobar poziv za buđenje".

"To je podsjetilo svijet da Kina ulaže vrijeme i resurse da manipuliše informacionim okruženjem", rekao je.

I postoje naznake da je Kina postala sofisticiranija.

Izvještaj Microsofta ranije ovog mjeseca sugerira da su kineski napori na dezinformaciji uspješno koristili umjetnu inteligenciju za proizvodnju "sadržaja koji upada u oči".

„Ovaj relativno kvalitetan vizuelni sadržaj već je privukao veći nivo angažmana autentičnih korisnika društvenih medija“, navodi Microsoft u svom izvještaju. "Korisnici su češće objavljivali ove vizuale, uprkos uobičajenim pokazateljima AI-stvaranja."

Takva upotreba umjetne inteligencije posebno je zabrinutost američkim obavještajnim službenicima.

"Rusija, Kina, drugi će pokušati da koriste ovu tehnologiju", rekao je general Paul Nakasone publici u Nacionalnom pres klubu u Washingtonu u četvrtak, upitan o umjetnoj inteligenciji i predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u. Nakasone je na čelu cyber komande SAD-a i Agencije za nacionalnu sigurnost.

Drugi u NSA-u vide da Kina osvaja položaj i uticaj, i da se sprema da iskoristi taj uticaj ako bude potrebno.

"Oni imaju rastuću moć u globalnom okruženju društvenih medija", rekao je David Frederick, pomoćnik zamjenika direktora NSA-e za Kinu, tokom webinara ranije ovog mjeseca."To bi im moglo omogućiti da sprovode vrlo široke informativne operacije u vrlo velikom obimu u slučaju sukoba."

XS
SM
MD
LG