Linkovi

Kineski hakeri ukrali e-mailove od američkog State Departmenta


Konferencija o internet sigurnosti u Pekingu, 12. septembra 2017.
Konferencija o internet sigurnosti u Pekingu, 12. septembra 2017.

Kineski hakeri koji su ove godine provalili Microsoftovu platformu za e-poštu uspjeli su ukrasti desetine hiljada e-mailova sa računa američkog State Departmenta, rekao je službenik Senata Reutersu u srijedu.

Zaposlenik, koji je prisustvovao brifingu IT službenika State Departmenta, rekao je da su zvaničnici rekli zakonodavcima da je 60.000 e-mailova ukradeno sa 10 računa State Departmenta. Devet od tih žrtava radilo je u istočnoj Aziji i Pacifiku, a jedna na Evropi, prema detaljima brifinga koje je preko e-pošte podijelio zaposleni, koji je odbio da bude imenovan.

Zaposlenik radi za senatora Erica Schmitta.

Američki zvaničnici i Microsoft rekli su u julu da su kineski hakeri povezani sa državom od maja pristupili nalozima e-pošte u oko 25 organizacija, uključujući i State Department. Obim štete ostaje nejasan.

Američki navodi da Kina stoji iza kršenja zaoštrili su ionako napete odnose između zemalja, jer je Peking negirao optužbe.

Pojedinci State Departmenta čiji su računi kompromitovani uglavnom su se fokusirali na napore indo-pacifičke diplomatije, a hakeri su takođe dobili listu koja sadrži sve e-mailove ministarstva, navodi se na brifingu u srijedu.

Sveobuhvatni proboj je preusmjerio pažnju na veliku ulogu Microsofta u pružanju IT usluga američkoj vladi. State Department je počeo da prelazi na "hibridna" okruženja sa više kompanija dobavljača i poboljšao je prihvatanje višefaktorske autentifikacije, kao dio mjera za zaštitu svojih sistema, rekli su zvaničnici na brifingu.

Hakeri su kompromitovali uređaj Microsoftovog inženjera, što im je omogućilo da provale email naloge State Departmenta, navodi se u brifingu.

Microsoft je ranije ovog mjeseca rekao da je hakiranje visokih zvaničnika američkog državnog i trgovinskog odjela proizašlo iz kompromitiranja korporativnog računa Microsoftovog inženjera.

"Moramo ojačati našu odbranu od ovih vrsta cyber napada i upada", rekao je Schmitt u izjavi koju je podijelio zaposlenik u e-poruci Reutersu nakon brifinga.

"Moramo pažljivo razmotriti oslanjanje savezne vlade na jednog dobavljača kao potencijalnu slabu tačku," rekao je.

Glasnogovornik Microsofta nije imao trenutni komentar na brifing Senata. Kompanija, koja se suočila s kritikama zbog svojih sigurnosnih praksi nakon proboja, rekla je da je hakerska grupa koja stoji iza njih - nazvana Storm-0558 - provalila u račune web pošte koji rade na servisu Outlook kompanije.

State Department nije odmah uzvratio poruku u kojoj traži komentar u srijedu, a Schmitt nije bio dostupan za intervju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG