Linkovi

Biden: Kineska ekonomska 'kriza' čini invaziju na Tajvan manje vjerovatnom


Biden
Biden

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju da je održao razgovore na najvišem nivou s kineskim rukovodstvom u posljednjih nekoliko mjeseci, dodajući da ekonomska kolebanja Pekinga neće dovesti do invazije na Tajvan.

Biden je rekao da se sastao sa drugim kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, kineskim premijerom Li Qiangom, na godišnjem samitu G20 u New Delhiju. Razgovori su bili sastanak na najvišem nivou između dvije sile u gotovo 10 mjeseci otkako su Biden i Xi razgovarali na prošlogodišnjem G20 u Indoneziji.

Li, koji je postao premijer u martu, prisustvovao je okupljanju svjetskih lidera umjesto Xija. Nije se očekivalo da će dvojica lidera voditi razgovore na G20, ali su neskriptirani susreti na samitima uobičajeni.

"Moj tim, moje osoblje i dalje se sastaje sa ljudima predsjednika Xija i njegovim kabinetom", rekao je Biden novinarima. "Sreo sam se sa njegovom osobom broj 2 danas u Indiji."

Dodao je: "Razgovarali smo o stabilnosti" i južnoj hemisferi. "To uopće nije bilo sukobljavanje."

Bijela kuća je u nedjelju saopćila da se Biden sastao s kineskim liderom na samitu.

Dvije supersile su ove godine pokušavale da odmrznu zaleđene odnose nakon prepirke oko navodnog kineskog špijunskog balona koji je preletio teritoriju SAD-a, dok je Peking zahvatio strah od ekonomskog usporavanja.

Govoreći na konferenciji za novinare u Vijetnamu, Biden je reklamirao američku ekonomiju kao "najjaču" na globalnom nivou. On je rekao novinarima da se rast Kine usporava zbog slabe globalne ekonomije, kao i kineske politike, ali nije precizirao koje politike.

Biden je ekonomsku situaciju Kine nazvao "krizom", navodeći probleme u sektoru nekretnina i visoku nezaposlenost mladih.

"Jedan od glavnih ekonomskih principa njegovog plana trenutno uopće ne funkcionira", rekao je Biden za Xija, bez detaljnijeg objašnjenja. "Nisam sretan zbog toga, ali ne funkcionira."

Biden je dodao: "Trenutno ima pune ruke posla."

Demokratski predsjednik kreće u kampanju za reizbor 2024. u kojoj je njegovo vlastito postupanje s ekonomijom i inflacijom postalo centralna briga birača.

Američka ekonomija je u prošlom tromjesečju porasla po stopi od 2,1% na godišnjem nivou. Centralni bankari su naglo podigli kamatne stope kako bi vratili inflaciju na ciljne nivoe.

Podaci o trgovini u avgustu pokazali su da kineski izvoz i uvoz smanjuju pad, pridružujući se ostalim pokazateljima koji pokazuju moguću stabilizaciju ekonomskog pada, jer kreatori politike nastoje da podstaknu potražnju i odbiju deflaciju.

Li je rekao da bi Kina trebala postići svoj cilj rasta za 2023. godinu od oko 5%, ali neki analitičari smatraju da bi sve veći pad cijena nekretnina, slaba potrošačka potrošnja i pad rasta kredita mogli značiti niži rast.

OTVORENI DIJALOG

Biden je pokušao da drži otvorenu komunikaciju s Kinom kako bi snizio temperaturu u međunarodnim nesuglasicama, uključujući Tajvan, otok na vlasti na koje Kina polaže pravo.

"Ne mislim da će ovo dovesti do invazije Kine na Tajvan", rekao je Biden o ekonomskim problemima u zemlji. "U stvari, suprotno, vjerovatno nema isti kapacitet koji je imao prije."

On je opisao Sjedinjene Države kao pacifičku silu koja nema namjeru da se povuče iz regiona.

Biden je također rekao da su nedavni potezi kineskih zvaničnika da obuzdaju korištenje iPhonea američkog dizajna od strane državnih službenika predstavljali pokušaj da se "promijene neka od pravila igre" u trgovini.

"Iskren sam u vezi popravljanja veza", rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG