Linkovi

Kongres SAD obnavlja nastojanja da donese zakon o konkurentnosti u nadmetanju sa Kinom


Capitol
Capitol

Zakonodavci na Capitol Hillu obnavljaju napore za donošenje zakona koji bi pojačali konkurentnost Sjedinjenih Država u nadmetanju sa Kinom, usred sve veće zabrinutosti oko globalnog lanca snabdevanja.

Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je u utorak da će Zakon o inovacijama i konkurenciji (USICA), koji je dugo u zastoju, biti pridodat Zakonu o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA), velikom godišnjem zakonu o potrošnji na odbranu koji treba da bude usvojen do kraja godine.

"Prije jedne generacije proizvodili smo oko trećinu svjetske ponude čipova – sada se manje od 12 posto proizvodi u Americi, dok su nas druge zemlje pretekle, posebno Kina. Ovo šteti američkim radnicima, američkim potrošačima i američkoj nacionalnoj bezbjednosti. Trebalo bi da usvojimo USICA ove godine – a to je dvopartijski zakon – kako bismo mogli da ojačamo domaću proizvodnju čipova", rekao je Schumer u utorak u Senatu.

USICA je u junu prošla u Senatu SAD sa 68 prema 32 glasa, ali još nije bila na glasanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Ako bude usvojena, ta mjera će obezbjediti 190 milijardi dolara finansiranja za rješavanje konkurentosti sa Kinom, uključujući proizvodnju poluprovodnika, tehnološku bezbjednost i obuku za radnu snagu SAD.

Prijedlog zakona bi takođe predviđao automatske sankcije kineskim kompanijama koje počine intelektualnu krađu ili cyber napade u Sjedinjenim Državama.

Izvori su Reutersu ove nedjelje rekli da Kina aktivno lobira protiv zakona, šaljući pisma američkim rukovodiocima u kojima ih pozivaju da lobiraju u Kongresu da se zakoni izmijeni ili odustane od njihovog usvajanja.

XS
SM
MD
LG