Linkovi

Smijenjen kineski ministar odbrane, druga promjena u vrhu vlasti za tri mjeseca


Kineski ministar odbrane Li Šangfu
Kineski ministar odbrane Li Šangfu

U Kini je smijenjen ministar odbrane, drugi visoki zvaničnik u tri mjeseca, čime se otvara pitanje stabilnosti liderskog tima oko predsjednika Kine. General Li Šangfu, koji nije viđen u javnosti dva mjeseca, smijenjen je sa pozicije ministra odbrane i državnog vijećnika, prema državnim medijima.

Takođe je objavljeno da Ćin Gang, koji je smijenjen sa pozicije ministra spoljnih poslova u julu, više nije državni vijećnik.

Glavna zakonodavna tijela odobrila su smjenu njih dvojice, objavila je državna CCTV, ne navodeći nikakva objašnjenja.

Za sada niko nije postavljen na Lijevo mijesto, čime država ostaje bez ministra odbrane uoči Foruma zvaničnika sektora odbrane u Pekingu od 29. do 31. oktobra.

Li koji ima 65 godina je posljednji put viđen u javnosti 29. avgusta, a Retuers je prošlog mjeseca objavio da je pod istragom zbog sumnje da je umiješan u korupciju u vezi sa nabavkom i razvojem naoružanja.

Na funkciju je stupio u martu, kada je Ši započeo svoj treći mandat na čelu države, što je potez do tada bez presedana. Li je pod američkim sankcijama nakon što je Peking kupio borbeni avion i opremu iz Rusije i najkraće je ostao na mjestu ministra odbrane.

Ćin je takođe bio na funkciji manje od godinu dana prije nego što je nestao iz javnosti i zamijenio ga je Vang Ji, koji je prije njega bio šef diplomatije. Ni tada nije bilo zvaničnog objašnjenja, ali je Vol strit žurnal navodio tvrdnje izvora da je Ćin imao vanbračnu aferu, dok je bio ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nestanak Lija i Ćina iz javnosti pokrenuo je pitanja diplomata o iznenadnim promjenama u kineskom državnom vrhu u momentu kada usporava kineski ekonomski rast, a u odnosima sa SAD ima mnogo spornih pitanja.

Poznavaoci prilika su obojicu ministara smatrali ličnim izborom Šija, čime je njihovo nepojavljivanje u javnosti nakon jedva godinu dana u vladi bilo dosta vidno. Obojica su poznate političke figure i bili su državni vijećnici, što je funkcija viša od ministra.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG