Linkovi

Vijesti

SAD podigle optužnicu protiv kineskih hakera

Američka zastava iznad zgrade Sekretarijata za pravosuđe (Foto: AP/Andrew Harnik, arhiva)

Hakeri koji rade sa kineskom vladom napali su kompanije koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa, ukrali intelektualnu svojinu vrednu stoijtine miliona dolara i trgovinske tajne preduzeća širom svijeta, saopštio je u utorak američki Sekretarijat za pravosuđe.

U optužnici, podignutoj dok američki zvaničnici sve više upozoravaju na napore stranih vlada da ukradu američke inovacije, navodi se da su hakeri proteklih mjeseci istraživali ranjivosti u kompjuterskim mrežama kompanija koje su javno poznate po svom radu na razvoju vakcine i lijeka za COVID 19.

Riječ je o najnovijoj agresivnoj mjeri Trumpove administracije protiv Kine, koju američki lider optužuje za pandemiju, koja je doprinijela padu njegove popularnosti.

Optužnica je podignuta protiv kineskih državljana Lija Šaojua i Donga Đadžija koji su prema navodima federalnih tužioca ukrali informacije ne samo za svoju ličnu korist, već su i znali da bi one bile interesantne i dragocjene kineskoj vladi.

Dvojica optuženika nisu u pritvoru i federalni zvaničnici priznali su u utorak da vjerovatno nikada neće zakoračiti u američku sudnicu. Međutim, optužnica ima važnu simboličnu vrijednost za Sekretarijat za pravosuđe, koji smatra da je javno prozivanje korisnije od čekanja na malo vjerovatni scenario prema kojem bi optuženici putovalli u SAD i tako rizikovali da budu uhapšeni.

Hakerski napadi počeli su prije više od 10 godina, a mete su bile farmaceutske, solarne i kompanije koje proizvode medicinske aparate, kao i politički disidenti, aktivisti i sveštenstvo u Americi, Kini i Hong Kongu, navele su američke federalne vlasti.

Vjeruje se da je riječ o prvim optužbama protiv stranih hakera za pokušaj krađe naučnih otkrića povezanih sa koronavirusom, mada američke i druge zapadne obaveštajne agencije mjesecima upozoravaju na te napore.

Vlasti u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji prošle nedjelje su optužile grupu hakera povezanu sa ruskim obaveštajnim službama za napade na organizacije i kompanije koje se bave istraživanjem koronvirusa.

Kina je, uz Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju, sada zauzela mjesto u tom sramnom klubu zemalja koje pružaju bezbjedno utočište za cuber kriminalce u zamjenu za njihovu spremnost da rade u korist države i da hrane nezaježljivu glad kineske Komunističke partije za teško zarađenom intelektualnom svojinom, uključujući i istraživanje o COVID19, američkih i drugih kompanija koje nisu kineske", saopštio je pomoćnik sekretara Džon Demers, glavni zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe zadužen za nacionalnu bezbjednost.

Nema nagovještaja da su hakeri uspjeli da ukradu istraživanja o virusu. Kineska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na pitanje AP-a da prokomentariše optužbe protiv hakera.

Peking je ranije više puta demantovao optužbe da je odgovoran za hakerske napade, prenosi agencija Reuters.

See all News Updates of the Day

Kontroverzni eksperiment britanskih naučnika zbog bržeg razvoja vakcine

Small bottles labeled with a "Vaccine COVID-19"

Britanski istraživači se pripremaju da započnu kontroverzni eksperiment u kome će zaraziti zdrave dobrovoljce korona virusom kako bi bolje proučili bolest u nadi da će tako ubrzati razvoj vakcine.

Pristup, koji se naziva studija izazova, je rizičan, ali zagovornici kažu da može brže da donese rezultate u odnosu na standardno istraživanje.

Vlada Velike Britanije je najavila da će u studiju uložiti 33,6 miliona funti.

Imperial Koledž London saopštio je u utorak da će se studija, koja uključuje zdrave dobrovoljce između 18 i 30 godina, sprovesti u partnerstvu sa Odjeljenjem za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju, "Royal Free London NHS Foundation Trust and hVivo", kompanijom koja ima iskustva u sprovođenju testiranja.

"Namjerno zaražavanje dobrovoljaca poznatim ljudskim patogenom nikada se ne preduzima olako", rekao je profesor Peter Openshaw, suistraživač studije, ali je naveo da takve studije omogućavaju izuzetno bitne informacije o bolesti.

U prvoj fazi studije, istraživači će težiti da utvrde najmanji nivo izloženosti potreban za izazivanje bolesti. Zatim će koristiti isti model izazova da prouče kako potencijalne vakcine djeluju u tijelu, imunološki odgovor tijela i potencijalne tretmane.

BiH: Rekordnih 728 novozaraženih korona virusom, 20 osoba preminulo

Ilustracija

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je preminulo 20 osoba zbog posljedica COVID-19 bolesti, dok su entitetski zavodi zabilježili 728 novih slučajeva zaraze korona virusom. Ovo je najveći broj novozaraženih od početka pandemije. 

Šesnaest smrtnih slučajeva prijavljeno je Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH. Iz te institucije saopštavaju da je u posljednja 24 sata testirano više od hiljadu i sedamsto uzoraka, a da je virus korona pronađen kod 473 osobe.

“Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Do sada je testirano ukupno 184.117 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 22.967 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 17.759 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 103 pacijenta. Trenutno je aktivan 4.555 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2”, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u utorak.

Dodaje se da su na području Federacije BiH umrle ukupno 653 osobe.

U Republici Srpskoj (RS) u posljednja 24 časa virus korona potvrđen je kod 245 osoba od 817 testiranih laboratorijskih uzoraka, a četiri osobe su umrle saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je u utorak na konferenciji za novinare da su zbog pogoršane epidemiološke situacije smanjeni kapaciteti zdravstvenih ustanova.

Zeljković je upozorio da se očekuje povećanje broja pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dodao je da je Institut dobio zadatak da pripremi set mjera te naveo da lokalne zajednice mogu da donesu restriktivnije mjere u odnosu na nivo RS-a.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 12.057 slučajeva virusa korona, a preminule su 343 osobe.

U Distriktu Brčko u posljednja 24 časa, otkriveno je novih deset slučajeva zaraze.

Trump kritički o doktoru Fauciju

Anthony Fauci i predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je doktora Anthonyja Faucija, člana državnog tima za borbu protiv koronavirusa i direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Fauči je katastrofa. Da sam ga slušao imali bismo 500.000 mrtvih”, rekao je Trump, aludirajući na broj umrlih građana od posljedica koronavirusa, tokom razgovora sa zaposlenima svoje predsjedničke kampanje kome su mediji bili pozvani da prisustvuju.

Govoreći u Los Angelesu, uoči dva skupa zakazana u državi Arizona, Trump je rekao da je građanima dosta restrikcija zbog pandemije.

Ljudi kažu – štagod, samo nas ostavi na miru. Dosta im je svega. Dosadilo im je da slušaju Faucija i sve te idiote”, rekao je Trump na čijim predizbornim skupovima se okupljaju građani koji ne nose zaštitne maske - mahom ne primjenjujući i preporuke o fizičkom distanciranju koje preporučuju Fauci i drugi zdravstveni stručnjaci.

Trump je, međutim, u razgovoru dodao i da je Fauci, kako se izrazio, prijatan momak.

Prisutan je 500 godina”, rekao je Trump.

Doktor Fauci – jedan je od najcijenjenijih naučnika i stručnjaka u Sjedinjenim Državama. Bio je u službi tokom vlasti republikanske i demokratske adnimistracije. Direktor je Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine.

Fauci je izrazio javno nezadovoljstvo načinom na koji je citiran u predizbornom spotu Trumpove kampanje – rekavši televiziji CBS u emisiji “60 minuta” da niije iznenađen što je predsjednik Trump obolio od koronavirusa.

Predsjednik Trump i doktor Fauci član Radne grupe za koronavirus Bijele kuće, tokom pandemije su iznosili različite i nesaglasne stavove o načinima za suočavanje sa pandemijom COVID-19.

Predsjednik Sjedinjenih Država i prva dama preležali su COVID-19. Oboje su objavili da su, nakon liječenja, testovi pokazali da virus više nije prisutan u njihovom organizmu. Melania Trump je u objavi na interent stranici Bijele kuće ukazala da je od COVID-19 bio bolestan i njihov sin Barron – koji se, u međuvremenu, uspješno oporavio.

Ukupan broj oboljelih u svijetu od koronavirusa, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, premašio je četrdeset miliona. Prema istom izvoru, najveći broj oboljelih u svijetu zabilježen je u Sjedinjenim Državama, više od osam miliona i 200.000 građana. Isto važi i za broj žrtava - koji je premašio 220.000.

Sjedinjene Države optužile šest ruskih oficira za hakovanje

U optužnici je opisan širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakovanja (Foto: www.justice.gov)

Američki Sekretarijat za pravosuđe otpečatio je optužnicu protiv šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih oficira koje tereti da su hakovanjem računara pokušali da ometaju izbore u Francuskoj, održavanje Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, kao i američke bolnice i kompanije.

U optužnici, ukazuje Sekretarijat za pravosuđe, opisan je širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakovanja, izvijestila je agencija AP.

Nijedna država nije tako zlonamjerno i neodgovorno zloupotrijebila svoje cyber sposobnosti kao Rusija. Bezobzirno uzrokujući neviđenu kolateralnu štetu da bi ostvarila male taktičke prednosti“, rekao je John Demers, pomoćnik državnog tužioca i najviši bezbjednosni zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe.

Optužnica bivše oficire Glavne obavještajne uprave Rusije (GRU), odnosno ruske tajne policije, tereti za napade na ukrajinsku električnu mrežu, pokušaj hakovanja, koji bi rezultirao curenjem podataka, usmjeren na političku partiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uoči izbora 2017. godine, kao i da spriječi istragu trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Londonu marta 2018.

Dokument od 50 stranica, podignuta pred federalnim sudom u Pittsburghu, usredsređen je na napade čiji je cilj prema tvrdnjama tužioca promocija ruskih geopolitičkih ciljeva. Među njima su i cyber napadi na Zimske olimpijske igre 2018. u Južnoj Koreji na kojima je, zbog doping afere, bilo zabranjeno učešće ruskim sportistima.

Optužnicom nije obuhvaćen period miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. – iako su optuženi dio iste vojno-obavještajne jedinice za koju tužioci navode da se miješala u taj izborni proces hakovanjem mail adresa članova Demokratske stranke.

Bivši specijalni tužilac Robert Mueller zaključio je izvještaju podnijetom 2019. da se Rusija miješala u izbore hakovanjem i tajnim kampanjama na društvenim mrežama i da je Trumpova kampanja prihvatila tu pomoć i očekivala da će imati koristi od nje. Međutim, Mueller nije optužio ni jednog Trampovog saradnika za zavjeru sa Rusima.

WHO: Kontakti zaraženih moraju u izolaciju

Face masks in a basket at a shop entrance as a woman wearing a face mask to protect herself from COVID-19 leaves in London, Friday, July 24, 2020.

U jeku drugog vala pandemije korona virusa i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i SAD-u, voditelj službe za hitne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Michael Ryan poručio je vlastima - stavljajte kontakte u izolaciju.

"Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-a 19 bude stavljen u karantin tokom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa", rekao je Michael Ryan u Ženevi.

"Mislim da se to nije činilo, niti da se ne čini na sistemski način" i to je "jedan od glavnim razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve", rekao je.

Traženje kontakata je u mnogim evropskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva korona virusa je naglo skočio na Starom kontinentu u posljednje dvije sedmice.

"Oko polovine zemalja evropske regije WHO-a zabilježilo je prošle sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija", kazao je.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG