Linkovi

SAD podigle optužnicu protiv kineskih hakera


Američka zastava iznad zgrade Sekretarijata za pravosuđe (Foto: AP/Andrew Harnik, arhiva)
Američka zastava iznad zgrade Sekretarijata za pravosuđe (Foto: AP/Andrew Harnik, arhiva)

Hakeri koji rade sa kineskom vladom napali su kompanije koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa, ukrali intelektualnu svojinu vrednu stoijtine miliona dolara i trgovinske tajne preduzeća širom svijeta, saopštio je u utorak američki Sekretarijat za pravosuđe.

U optužnici, podignutoj dok američki zvaničnici sve više upozoravaju na napore stranih vlada da ukradu američke inovacije, navodi se da su hakeri proteklih mjeseci istraživali ranjivosti u kompjuterskim mrežama kompanija koje su javno poznate po svom radu na razvoju vakcine i lijeka za COVID 19.

Riječ je o najnovijoj agresivnoj mjeri Trumpove administracije protiv Kine, koju američki lider optužuje za pandemiju, koja je doprinijela padu njegove popularnosti.

Optužnica je podignuta protiv kineskih državljana Lija Šaojua i Donga Đadžija koji su prema navodima federalnih tužioca ukrali informacije ne samo za svoju ličnu korist, već su i znali da bi one bile interesantne i dragocjene kineskoj vladi.

Dvojica optuženika nisu u pritvoru i federalni zvaničnici priznali su u utorak da vjerovatno nikada neće zakoračiti u američku sudnicu. Međutim, optužnica ima važnu simboličnu vrijednost za Sekretarijat za pravosuđe, koji smatra da je javno prozivanje korisnije od čekanja na malo vjerovatni scenario prema kojem bi optuženici putovalli u SAD i tako rizikovali da budu uhapšeni.

Hakerski napadi počeli su prije više od 10 godina, a mete su bile farmaceutske, solarne i kompanije koje proizvode medicinske aparate, kao i politički disidenti, aktivisti i sveštenstvo u Americi, Kini i Hong Kongu, navele su američke federalne vlasti.

Vjeruje se da je riječ o prvim optužbama protiv stranih hakera za pokušaj krađe naučnih otkrića povezanih sa koronavirusom, mada američke i druge zapadne obaveštajne agencije mjesecima upozoravaju na te napore.

Vlasti u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji prošle nedjelje su optužile grupu hakera povezanu sa ruskim obaveštajnim službama za napade na organizacije i kompanije koje se bave istraživanjem koronvirusa.

Kina je, uz Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju, sada zauzela mjesto u tom sramnom klubu zemalja koje pružaju bezbjedno utočište za cuber kriminalce u zamjenu za njihovu spremnost da rade u korist države i da hrane nezaježljivu glad kineske Komunističke partije za teško zarađenom intelektualnom svojinom, uključujući i istraživanje o COVID19, američkih i drugih kompanija koje nisu kineske", saopštio je pomoćnik sekretara Džon Demers, glavni zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe zadužen za nacionalnu bezbjednost.

Nema nagovještaja da su hakeri uspjeli da ukradu istraživanja o virusu. Kineska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na pitanje AP-a da prokomentariše optužbe protiv hakera.

Peking je ranije više puta demantovao optužbe da je odgovoran za hakerske napade, prenosi agencija Reuters.

XS
SM
MD
LG