Linkovi

SAD se spremaju za veliki cyber napad Kine


Direktor FBI Christopher Wray svjedoči pred odborom Predstavničkog doma na pretresu o Kini, 31. januara 2024.
Direktor FBI Christopher Wray svjedoči pred odborom Predstavničkog doma na pretresu o Kini, 31. januara 2024.

Vojske hakera povezanih sa kineskom vladom neumorno "duboko prodiru" u kompjuterske sisteme pomoću kojih Amerika upravlja svojom ključnom infrastrukturom, što predstavlja hitnu prijetnju koja se ne može ignorisati, upozorili su najviši američki zvaničnici.

Predstavnici FBI-ja, Agencije za sigurnost cyber prostora i infrastrukture (CISA) i cyber komande američke vojske, svjedočili su u srijedu u Kongresu, pozivajući zemlju da reaguje dok još nije prekasno.

“Rizik koji preti svakom Amerikancu zahtijeva našu hitnu pažnju", kazao je direktor FBI Christopher Wray odboru za Komunističku partiju Kine u Predstavničkom domu Kongresa, i naglasio da bi nedužni civili mogli da budu ugroženi zbog postupaka Pekinga.

“Oni se ne fokusiraju samo na političke i vojne mete", izjavio je Wray. "Kineski hakeri se pozicioniraju u odnosu na američku infrastrukturu, spremajući se da izazovu haos i nanesu stvarnu štetu američkim građanima i zajednicama, ako i kada Kina odluči da je došlo vrijeme za napad."

Direktorka Agencija za sigurnost cyber prostora i infrastrukture Jen Easterly je bila podjednako direktna u svojoj procjeni prijetnje koja potiče iz Pekinga.

“U pitanju je scenario - sve, svuda, u isto vrijeme", rekla je.

“Pad telekomunikacija, tako da ljudi ne mogu da koriste mobilne telefone, razboljevanje od zagađene vode, iskakanje vozova iz šina, kvar sistema za kontrolu vazdušnog saobraćaja."

Jen Easterly, direktorka Agencija za sigurnost cyber prostora i infrastrukture svjedoči pred odborom Predstavničkog doma za Kinu, 31. januara 2024. u Washingtonu.
Jen Easterly, direktorka Agencija za sigurnost cyber prostora i infrastrukture svjedoči pred odborom Predstavničkog doma za Kinu, 31. januara 2024. u Washingtonu.

Cilj Kine, dodala je Easterly, bio bi da "izazove društvenu paniku i haos, i spriječi nas da primijenimo vojnu silu", posebno u slučaju sukoba oko Tajvana.

Kineska ambasada u Washingtonu još nije odgovorila na zahtjev Glasa Amerike da prokomentariše ocjene iznijete na pretresu.

Da bi naglasio koliko je prijetnja ozbiljna, američki Sekretarijat za pravosuđe u srijedu je objavio da je preduzeo korake da spriječi organizaciju povezanu sa Kinom da preotme kompjuterske rutere koji se koriste u kućama i malim firmama širom SAD, kako bi stekao pristup ključnoj infrastrukturi.

Američki zvaničnici krive grupu poznatu pod imenom Volt Tajfun, koja je privukla međunarodnu pažnju u maju 2023. kada je tehnološki gigant Microsoft otkrio pokušaj iste grupe hakera da se infiltriraju i poremete komunikacionu infrastrukturu u Guamu, gdje se nalaze ključni američki vojni objekti.

Planovi koje je Amerika nedavno poremetila, kažu zvaničnici, bili su podjednako zabrinjavajući.

"Zlonamjerni softveri Volt Tajfuna su omogućili Kini da između ostalog prikrije pripreme za osmatranje i zloupotrebu mreža u odnosu na ključnu američku infrastrukturu", upozorio je Wray. "Drugim riječima, omogućili su Kini da prikrije korake koje preduzima da uništi ili degradira ključnu civilnu infrastrukturu zahvaljujući kojoj smo bezbjedni, i prosperitetni."

Na pretresu u srijedu, drugi visoki zvaničnici rekli su članovima Kongresa da su hakeri povezani sa Kinom već pronašli način da uđu u kompjuterske sisteme kojima se upravlja sektorima energetike, vode, saobraćaja i avijacije.

"Olakšali smo im posao", rekla je Easterly iz CISA. "Istina je da su kineski cyber protagonisti iskoristili veoma bazične nedostatke u našoj tehnologiji".

Easterly je dodala da SAD moraju da učinu više da usvoje pristup "smišljene sigurnosti", da bi osigurale da dizajneri softvera i hardvera sprovode rigoroznije testove kako bi eliminisali sve ranjivosti prije nego što njihovi proizvodi izađu na tržište.

Zakonodavci su takođe izrazili zabrinutost.

“Ovo je ravno bacanju bombi na američke mostove, vodovode i elektrane", ocijenio je predsjedavajući odbora, republikanac Majk Galager.

“Ti postupci ne donose nikakvu ekonomsku dobit. Tu nije riječ čisto o prikupljanju obavještajnih podataka. Jedini cilj je da se uništi američka infrastruktura." dodao je.

Odlazeći komandant američke cyber komande rekao je članovima odbora da se ipak odgovara na prijetnju kineskih hakera, iako postoje zabrinutosti.

“Spremni smo da odgovorimo na zlonamjerne aktivnosti Kine kod kuće i u inostranstvu", poručio je general Paul Nakasone. Dodao je da to posebno važi za predstojeće predsjedničke izbore u SAD.

Paule Nakasone, šef američke Cyber komande, svjedoči u Washingtonu 31. januara 2024. (Foto: (AP Photo/Mariam Zuhaib)
Paule Nakasone, šef američke Cyber komande, svjedoči u Washingtonu 31. januara 2024. (Foto: (AP Photo/Mariam Zuhaib)

"Uvjeren sam da ćemo moći da obezbijedimo sigurne izbore", izjavio je.

"Amerikanci mogu da imaju povjerenja u naš izborni sistem i našu demokratiju", dodao je Christopher Wray, šef FBI, iako je upozorio da prijetnje od strane Kine, i drugih, rastu.

Takođe je izrazio skeptičnost u pogledu izvještaja da su kineski vladini zvaničnici obećali SAD da se neće miješati u izbore.

"Kina je obećavala puno stvari tokom godina, vjerovaću kada vidim da se to ostvaruje", dodao je.

Članove Kongresa posebno brine jedna opcija za miješanje u izbore - društvena mreža TikTok.

“Ako Komunistička partija Kine poželi da promijeni TikTok fidove u prilog jednog ili drugog kandidata na predstojećim izborima, da li bi to mogli da urade?", pitao je demokratski kongresmen Seth Molton.

"Koliko je meni poznato, kineski zakon im to ne zabranjuje", odgovorio je Wray. Međutim, na pitanje da li SAD treba da zabrane TikTok, rekao je da je to pitanje van njegove nadležnosti.

XS
SM
MD
LG