Linkovi

Xi pozdravlja 'napredak' u susretu sa Blinkenom


CHINA-US-DIPLOMACY
CHINA-US-DIPLOMACY

Kinez Xi Jinping pozdravio je "napredak" u razgovorima s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Pekingu u ponedjeljak, na rijetkom putovanju s ciljem da se osigura da sporovi između supersila ne pređu u sukob.

Blinken, prvi nosilac njegove funkcije koji se susreo s kineskim liderom od 2018. godine, krenuo je prema Xiju s ispruženom rukom u Velikoj dvorani naroda, mjestu koje Kina često koristi za pozdravljanje šefova država - pozitivni signali u koreografiji diplomatija.

Dvije delegacije su se zatim suočile jedna sa drugom preko dugačkog konferencijskog stola ukrašenog ružičastim cvjetovima lotosa, sa Xijem na čelu i Blinkenom desno od njega.

Njihov otprilike 30-minutni sastanak mogao bi pomoći da se olakša samit između Xija i američkog predsjednika Joea Bidena kasnije tokom godine.

Biden i Xi su se posljednji put sastali na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji u novembru, obećavajući češću komunikaciju, iako su se veze od tada pogoršale zbog raspona pitanja, od Tajvana do špijunaže.

"Dvije strane su se složile da prate zajedničke dogovore koje smo predsjednik Biden i ja postigli na Baliju. Dvije strane su takođe postigle napredak i postigle dogovor o nekim konkretnim pitanjima. Ovo je veoma dobro", rekao je Xi na početku sastanka u videu koji je kineska državna televizija objavila na internetu.

Tokom inače zatvorenih razgovora, Xi je rekao da se Kina "nada da će vidjeti zdrav i stabilan odnos Kine i SAD" i vjeruje da dvije zemlje "mogu prevladati različite poteškoće", navodi se u čitanju kineske državne novinske agencije Xinhua.

Također je pozvao SAD da ne "povrijeđuju legitimna prava i interese Kine".

Iz Xijevih primjedbi ili prethodnih čitanja Blinkenovih ranijih razgovora sa kineskim diplomatom Wang Yijem u ponedjeljak i ministrom vanjskih poslova Qin Gangom u nedjelju nije bilo jasno kakav je tačno napredak postignut.

Ranije je Blinken naglasio važnost otvorenih komunikacijskih kanala za upravljanje tokom više od tri sata razgovora sa Wangom, koje je State Department nazvao "produktivnim".

Opisujući američko-kineske odnose kao "na niskoj tački", Vang je rekao da je osnovni uzrok pogrešna percepcija o Kini.

"Moramo zauzeti odgovoran stav prema ljudima, istoriji i svijetu i preokrenuti silaznu spiralu američko-kineskih odnosa", rekao je Wang tokom sastanka s Blinkenom, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Nedostatak redovnih i otvorenih komunikacijskih kanala između dvije vodeće svjetske ekonomije izazvao je nervozu širom svijeta, a nevoljkost Pekinga da se uključi u redovne vojne pregovore s Washingtonom uznemirila je susjede Kine.

Tokom 7-1/2 sati razgovora sa Qin-om u nedjelju, Blinken je naglasio "potrebu da se smanji rizik od pogrešne percepcije i pogrešne procjene", saopćio je State Department.

Obje strane su naglasile važnost olakšavanja posjeta svojim građanima i složile se da će raditi na povećanju putničkih letova.

Oni su također izrazili želju da stabilizuju bilateralne odnose uprkos onome što je jedan američki zvaničnik nazvao njihovim "dubokim" razlikama, te su se složili da će Qin posjetiti Washington kako bi nastavio razgovor, iako nije objavljen datum.

"Ovo će biti proces trajne diplomatije", rekao je u nedjelju jedan visoki zvaničnik State Departmenta, koji je želio ostati anoniman.

Blinkenovo putovanje, koje je odgođeno u februaru nakon što je navodno kineski špijunski balon preletio vazdušni prostor SAD-a, pomno se prati u cijelom svijetu jer bi dalje pogoršanje veza moglo imati globalne implikacije na finansijska tržišta, trgovinske prakse i rute i lance snabdijevanja.

TAJVAN

Ton Pekinga o Tajvanu, demokratskom ostrvu za koje Peking tvrdi da je konesko, bio je posebno naglašen tokom Blinkenove posjete. Wang je rekao da "Kina nema mjesta za kompromis ili ustupke".

Sjedinjene Države su se dugo držale politike "strateške dvosmislenosti" oko toga da li će vojno odgovoriti na napad na Tajvan, što je Peking odbio da isključi.

Na pitanje prošle godine, američki predsjednik Joe Biden rekao je da će Washington braniti Tajvan u slučaju kineske invazije, iako su njegovi saradnici kasnije rekli da njegovi komentari ne odražavaju odstupanje politike od dugogodišnje politike "jedne Kine".

Američki zvaničnici su naglasili da Sjedinjene Države ne podržavaju nezavisnost Tajvana.

Kinesko čitanje nedjeljnih sastanaka ih je okarakterisalo kao konstruktivne, ali je jasno stavilo do znanja da je Tajvan najvažnije i potencijalno opasno pitanje.

"Qin Gang je istakao da je pitanje Tajvana srž ključnih interesa Kine, najvažnije pitanje u kinesko-američkim odnosima i najistaknutiji rizik", rekao je Qin visokom američkom diplomati, prenijeli su kineski državni mediji.

Američki zvaničnici umanjuju izglede za veliki napredak u pregovorima, ali oni i analitičari očekuju da će Blinkenova posjeta utrti put za više bilateralnih sastanaka u narednim mjesecima, uključujući moguća putovanja ministrice financija Janet Yellen i ministrice trgovine Gine Raimondo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG