Linkovi

SAD: Dvoje mrtvih nakon eksplozije vozila na graničnom prelazu prema Kanadi


Arhiva: Rainbow Bridge - most koji povezije New York i Kanadu
Arhiva: Rainbow Bridge - most koji povezije New York i Kanadu

Vozilo je eksplodiralo na kontrolnom punktu na američkoj strani američko-kanadskog mosta u Nijagarinim vodopadima u srijedu, pri čemu su dvije osobe poginule, što je dovelo do zatvaranja četiri granična prijelaza u toj oblasti, saopštile su vlasti.

"Ovo je očigledno vrlo ozbiljna situacija u Nijagarinim vodopadima", rekao je kanadski premijer Justin Trudeau u parlamentu.

„Shvatamo ovo izuzetno ozbiljno“, dodao je.

Eksplozija nije povezana sa terorizmom, izjavila je guvernerka države New York Keti Hokul.

„Želim da budem veoma jasna - u ovom trenutku nema naznaka da se radilo o terorističkom napadu“, rekla je guvernerka u izjavi novinarima.

U eksploziji su poginule dvije osobe, vozač i suvozač, prenose agencije pozivajući se na neimenovane izvore.

Eksplozija se dogodila na američkoj strani mosta Rainbow, koji povezuje dvije zemlje preko rijeke Nijagare. Tri druga mosta između zapadnog New Yorka i Ontarija brzo su zatvorena iz predostrožnosti, a međunarodni aerodrom Buffalo-Niagara započeo je sigurnosne provjere svih automobila i rekao putnicima da očekuju dodatne preglede.

Trudeau je rekao da se razmatraju i aktiviraju "dodatne mjere" na graničnim prijelazima širom Kanade.

Terenska kancelarija FBI-a u Buffalu je u saopćenju navela da istražuje eksploziju, a istražitelji iz Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive također su stigli na mjesto događaja.

Fotografije i video koji su snimili slučajni prolaznici i objavili na društvenim mrežama pokazuju gust dim, plamen na pločniku i sigurnosnu kabinu koju je zapalio plamen.

Video snimci pokazuju da je požar izbio u zoni carinske i granične zaštite SAD istočno od glavnog punkta za vozila.

Govoreći za WGRZ-TV, Mike Guenther je rekao da je vidio vozilo kako juri prema prijelazu sa američke strane granice kada je skrenulo da izbjegne drugi automobil, udarilo u ogradu i eksplodiralo.

„Odjednom se podigao u zrak i onda je to bila vatrena lopta visoka 30 ili 40 stopa“, rekao je Guenther stanici. “Nikad nisam vidio ništa slično.”

Ivan Vitalii, Ukrajinac u posjeti Nijagarinim vodopadima, rekao je za Niagara Gazette da su on i njegov prijatelj bili blizu mosta kada su "čuli da se nešto razbilo".

„Videli smo vatru i veliki, crni dim“, rekao je on za novine.

Državni državni tužilac SAD-a Merrick Garland i guvernerka New Yorka Kathy Hochul upoznati su sa situacijom, saopćeno je iz njihovih ureda.

Komisija za most Nijagarinih vodopada izvijestila je da su sva četiri njena prijelaza - ostali su Lewiston, Whirlpool i Peace Bridge - zatvorena.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG