Linkovi

Borbeni avioni SAD i Južne Koreje započeli redovne godišnje zajedničke vojne vježbe


Arhiv - Dva borbena aviona F-16 američkog vazduhoplovstva na pisti dok borbeni avion F-16 Republike Koreje polijeće, tokom trenažnog redovnog događaja za fiskalnu 2023. u vazduhoplovnoj bazi Kunsan, 2. novembra 2022.
Arhiv - Dva borbena aviona F-16 američkog vazduhoplovstva na pisti dok borbeni avion F-16 Republike Koreje polijeće, tokom trenažnog redovnog događaja za fiskalnu 2023. u vazduhoplovnoj bazi Kunsan, 2. novembra 2022.

Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su u ponedjeljak velike vazdušne vježbe, u kojima učestvuje 130 ratnih aviona obje zemlje kako bi se simulirale 24-časovne ratne operacije.

Godišnje vježbe, nazvane "Obazriva odbrana" (Vigilant Defense), trajaće do petka, a na njima će, između ostalih aviona, biti prikazane varijante stelt lovca F-35 iz Sjedinjenih Država i Južne Koreje, saopštile su južnokorejske vazduhoplovne snage.

Vježbe imaju za cilj poboljšanje interoperabilnosti dvije vojske u izvođenju velikih vazdušnih misija, kao što su vježbe gađanja iz vatrenog oružja vazduh-zemlja, odbrambene protivvazdušne operacije i druga obuka u vanrednim situacijama.

"Održaćemo najbolju borbenu spremnost da odmah odgovorimo i oštro kaznimo svaku provokaciju neprijatelja kroz intenzivnu obuku koja simulira stvarnu situaciju", navodi se u saopštenju vojske Južne Koreje.

Vježbe su odvijaju u trenutku kada Sjeverna Koreja pojačava vojnu saradnju sa Rusijom, što su SAD i njihovi azijski saveznici osudili kao pokušaje Pjongjanga da unaprijedi svoje vojne sposobnosti u zamjenu za podršku Moskvi u naoružanju.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje Čoe Son Hui rekao je u subotu da je volja Pjongjanga da proširi veze sa Rusijom "postojana", dodajući da će njihovi odnosi djelovati kao "moćan strateški" element ako bezbjednost u regionu bude ugrožena.

Specijalni predstavnik SAD za Sjevernu Koreju Sung Kim održao je u ponedjeljak video-konferenciju sa svojim kineskim kolegom Liu Somingom. U saopštenju State Departmenta navodi se da su njih dvojica razgovarali o "sve više destabilišućem i eskalirajućem ponašanju Sjeverne Koreje" i njenoj vojnoj saradnji sa Rusijom.

Sjeverna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG