Linkovi

Objavljivanje obavještajnih podataka: Da li će taktika SAD ubijediti javnost da je Izrael u pravu?


Bijela kuća (Foto: SAUL LOEB / AFP)
Bijela kuća (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Dok je Izrael pod sve većim pritiskom međunarodne javnosti zbog rasta broja žrtava u Gazi, a fotografije očajnih Palestinaca preplavljuju društvene mreže, SAD se okreću poznatoj spoljnopolitičkoj strategiji: objavljivanju pojedinih obavještajnih podataka s kojih je skinuta oznaka povjerljivo.

Bijela kuća i Pentagon u utorak su objavili da Amerika ima informacije koje potvrđuju izraelske tvrdnje da Hamas - kojeg je Washington označio kao terorističku organizaciju - vodi operacije protiv Izraela iz bolničkog kompleksa Al Shifa u Gazi.

"Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu bolnicu za komandne i kontrolne opreacije", rekao je novinarima portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby.

"Tamo skladište oružje i spremni su da odgovore na izraelsku vojnu operaciju protiv objekta", saopštila je zamjenica portparola Pentagona Sabrina Singh i dodala da je Al Shifa samo jedna od bolnica koje Hamas i njihov saveznik, palestinski Islamski džihad, koriste da "sakriju i podrže svoje vojne operacije i drže taoce".

Bidenova administracija sve više koristi taktiku objavljivanja pojedinih obavještajnih informacija - u Bijeloj kući poznatu kao strateško prebacivanje (informacija) u nižu kategoriju (po tajnosti) - kada želi da utiče na globalno javno mnijenje.

Prvi put je to uradila uoči ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Bijela kuća je tada brzo skinula oznaku tajno i sa saveznicima i javnošću podijelila dokaze o nagomilavanju ruskih trupa, kako bi ojačala podršku za Kijev.

Obavještajne informacije su objavljene i da bi se osporile kineske tvrdnje o špijunskom balonu koji je nadletao kontinentalni dio SAD ranije ove godine, te da bi se spriječila potencijalna kriza u Maliju koju su izazvali pripadnici plaćeničke Wagner grupe.

Sada se ista taktika primjenjuje u slučaju Izraela.

"Smatrali smo da je važno da svijet zna kako se Hamas ubacuje među civilno stanovništvo i koristi civile, uključujući u bolnicama, kao žive štitove", rekao je visoki američki zvaničnik koji je za Glas Amerike govorio pod uslovom da ostane anoniman.

To što je bolnica Al Shifa izabrana da bude "baza za vojne operacije" predstavlja "kršenje običaja ratovanja", rekao je taj zvaničnik.

Informacije koje su Bijela kuća i Pentagon objavili odmah su dočekane sa skepticizmom na društvenim mrežama. Na nekim nalozima, Amerika se optuživala da laže da bi zaštitila Izrael ili da svoje procjene u potpunosti zasniva na izraelskim tvrdnjama.

Hamas je takođe odbacio optužbe iz Washingtona.

"Snažno osuđujemo i odbacujemo te tvrdnje. Takvim izjavama se izraelskoj okupaciji daje zeleno svijetlo da počini nove brutalne masakre", naveo je Hamas u saopštenju na svom Telegram kanalu.

Nekoliko sati kasnije, izraelske snage pokrenule su "preciznu i ciljanu" operaciju protiv boraca iz Hamasa u Shifi.

Američki zvaničnik rekao je za Glas Amerike da je tajming izraelske akcije, koja je izvedena poslije poruka iz Bijele kuće i Pentagona, slučajnost.

"Objavljivanje obavještajnih informacija nije imalo nikakve veze sa operativnim tajmingom ili bilo kojom odlukom Izraelskih odbrambenih snaga. Ne želimo da vidimo vazdušne napade ili oružane obračune u bolnicama i vjerujemo da se pacijenti i civili moraju zaštititi", poručio je taj zvaničnik.

Drugi američki zvaničnici također odbacuju optužbe da je obavještajna procjena Washingtona zasnovana na izraelskoj. Istakli su da je zasnovana na podacima koje je prikupilo više američkih agencija.

Dnevnik Wall Street Journal u srijedu je prenio da je američka procjena da Hamas koristi Shifu kao bazu za svoje operacije, djelimično rezultat presretnute komunikacije između boraca u bolničkom kompleksu.

Bivši obavještajni zvaničnici i analitičari koji su govorili za Glas Amerike ocjenjuju da je američka procjena vjerovatno zasnovana na presretnutim komunikacijama i izvorima.

"Nešto tako biste znali zato što je to potvrdio kredibilni izvor iz Hamasa, a to bi moglo da se dogodi zato što ste imali obavještajne podatke koje vam je neko prenio, ili je riječ o nekoj vrsti presretanja (komunikacija)", rekao je bivši zapadni zvaničnik zadužen za kontraterorizam, koji je za Glas Amerike govorio pod uslovom da ostane anoniman zbog osjetljive prirode procesa prikupljanja obavještajnih podataka.

A Sjedinjene Države jesu u poziciji da presretnu komunikacije Hamasa. Pentagon je ranije ovog mjeseca potvrdio da su američki dronovi počeli da nadlijeću Gazu 7. oktobra, da bi pomogli u naporima da se oslobode taoci posle terorističkih napada Hamasa.

Larry Pfeiffer, bivši šef kabineta u CIA-i i bivši direktor u Bijeloj kući zadužen za vanredne situacije, rekao je za Glas Amerike da Amerika takođe ima kapacitete da koristi satelitski nadzor i cyber prostor da utvrdi kako Hamas vodi svoje operacije.

Izraelski vojnici u bolnici Al Shifa u Gazi. (Foto: Israeli army / AFP)
Izraelski vojnici u bolnici Al Shifa u Gazi. (Foto: Israeli army / AFP)

"Savjet za nacionalnu bezbjednost i Pentagon su govorili sa određenom sigurnošću. To mi sugeriše da su imali prilično čvrste dokaze koji potiču od američkih obavještajnih podataka ili nezavisno potvrđenih izraelskih", rekao je on.

Izrael je u srijedu počeo da objavljuje fotografije i druge dokaze vezane za operaciju u najvećoj bolnici u Gazi, za koje je naveo da dokazuju izraelske i američke procjene da Hamas koristi bolnicu kao komandni centar. Prikazane su torbe sa automatskim puškama, municijom, granatama i uniformama, kao i drugo oružje i oprema.

Izraelske tvrdnje, poput američkih, takođe su osporavane na nekim nalozima na društvenim mrežama, na kojima se Izrael optuživao da je podmetnuo dokaze.

Međutim, neki od bivših obavještajnih zvaničnika rekli su za Glas Amerike da ne bi trebalo odbaciti izraelske dokaze.

"Video IDF-a (Izraelskih odbrambenih snaga) koji prikazuje oružje pronađeno u Al Shifi je svakako značajan, zato što pokazuje kako Hamars koristi bolnicu, što je ratni zločin. Međutim, imajući u vidu američke i izraelske tvrdnje da se u bolnici nalazi veliki komandni i kontrolni centar Hamasa, biće vjerovatno potrebni dodatni dokazi, kao što su tuneli ispred bolnice, da bi se potkrijepile obavještajne tvrdnje i umanjila zabrinutost međunarodne zajednice", smatra Marc Polymeropoulos, bivši zvaničnik CIA-e, koji je radio na Bliskom istoku.

Polimeropulos i drugi bivši zvaničnici vjeruju da će se isplatiti američka odluka da skine oznaku tajno sa obavještajnih podataka o tome kako Hamas koristi bolnice, ali ističu da će za to biti potrebno vrijeme.

"Očigledno je bio cilj da se Izraelu da određeni prostor za predah. Publika je i globalna, zbog međunarodnih osuda, i domaća", kaže on i ukazuje na sve veće kritike Bidenove administracije zbog čvrste podrške izraelskoj vojnoj kampanji.

Bivši zapadni zvaničnik za kontraterorizam rekao je da bi američka odluka, da potvrdi izraelske tvrdnje svojim obavještajnim podacima, mogla da kupi Izraelu više vremena sa arapskim i muslimanskim vladama čije je strpljenje možda na izmaku.

"Skidanje oznake povjerljivo sa informacija pomaže da se objasni zašto Izraelci moraju da odgovore na ovaj način", rekao je on.

XS
SM
MD
LG