Linkovi

HRW: Prekid opskrbe gorivom, vodom, hranom je ratni zločin


Humanitarne organizacije kažu da se u Gazi čine ratni zločini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch upozorava na mogućnost da se događa ratni zločin u Gazi, ali dodaje da će ipak trebati vremena da se sakupe materijalni dokazi o kršenju pravila ratovanja i međunarodnog humanitarnog prava u ratu Izraela protiv Hamasa.

Sarah Yaeger iz Human Rights Watcha naglašava da bolnice zahtijevaju posebnu zaštitu prema međunarodnom humanitarnom pravu, zakonima ratovanja, i potom dodaje:

„To je način na koji bi se ovaj sukob trebao voditi. Kada naoružana skupina okupira bolnicu i napada svog neprijatelja - čak ako je Hamas u bolnici i napada IDF - bolnica i dalje održava svoju posebnu zaštitu. Odgovor mora biti srazmjeran. Dakle, morate brinuti o svim civilima koji su tamo. Ako je Hamas ispod bolnice, on zapravo ne koristi prostor bolnice da bi u tom trenutku napao IDF. Dakle, ovo postaje neka vrsta odluka (izraelskih komandanata) u djeliću sekunde i opet je vrlo sporna, (u smislu kršenja međunarodnog humanitarnog zakona).

Po istom zakonu, naglašavaju iz Human Rights Watcha, Hamas se ne bi smio nalaziti blizu bolnica, ili u gusto naseljenim područjima.

„Što se tiče prekida opskrbe gorivom, vodom, hranom, kako je već utvrdio Human Rights Watch, to je ratni zločin – a posebno u slučaju bolnica, koje sada vidimo kako se zatvaraju i pacijenti ne mogu primiti bilo kakvu njegu”, govori Yaeger.

Bivši američki ambasador za pitanja ratnih zločina David Scheffer, koji je stručnjak pri Vijeću za vanjske poslove, neprofitnoj analitičkoj organizaciji, kaže:

„Hamas je ono što u međunarodnom pravu tehnički smatramo nedržavnim akterom, što bi neke moglo navesti na pomisao da se onda oni ne moraju pridržavati zakona koji se odnose na države, što nije tačno jer se i kao nedržavni akter, moraju pridržavati međunarodnog humanitarnog pravai zakona ratovanja… Dakle, sve što su uradili u Izraelu 7. oktobra je nezakonito. Sve što rade u Gazi, što krši ratno pravo, međunarodno humanitarno pravo, nezakonito je. I stoga je korištenje bolnice i civila u njoj kao živih štitova, ili korištenje talaca kao živih štitova, protuzakonito.

„S obzirom na to, odgovor izraelskih obrambenih snaga, također mora biti u skladu sa zakonom. Izrael je legitimna država. Ima organiziranu vojsku. Ta vojska je dizajnirana da poštuje ratno pravo i trebali bi slijediti tu doktrinu. Izrael ima svoje priručnike o ratnom pravu”, govori ambassador Scheffer.

XS
SM
MD
LG