Linkovi

Potvrđena izborna pobjeda Džozefa Bajdena u Mičigenu


Karavan vozila demonstranata koji je pozivao Birački odbor da potvrdi rezultate glasanja u Mičigenu (Foto: REUTERS/Rebecca Cook)
Karavan vozila demonstranata koji je pozivao Birački odbor da potvrdi rezultate glasanja u Mičigenu (Foto: REUTERS/Rebecca Cook)

Državni birački odbor, koji čine po dva predstavnika republikanca i demokrata, sa tri glasa potvrdio je pobjedu Josepha Bidena, dok je jedan od članova odbora bio uzdržan.

To znači da je Biden u toj državi osvojio 154.000 glasova više od aktuelnog predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Prema zakonima države Mičigen, Biden je osvojio ukupno 16 elektorskih glasova, a u odnosu na Trumpa slavio je za ukupno 2,8 procentnih poena – što je više u odnosu na druge države u kojima kampanja aktuelnog predsjednika dovodi u pitanje rezultate glasanja: Džordžiji, Arizoni, Viskonsinu i Pensilvaniji.

Građani Mičigena su se se izjasnili. Izabrani predsjednik Biden pobijedio je u državi Mičigen osvojivši više od 154.000 glasova, on će biti sljedeći predsjednik od 20. januara”, izjavila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer – dodavši da je vrijeme da se izbori ostave po strani.

Potvrdu rezultata izbora Trumpov tim označio je kao proceduralni korak – navodeći da nastavlja pravnu borbu.

Pravni tim aktuelnog predsjednika i njegova kampanja osporavaju rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinijele da umjesto njega – izabrani predsjednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama na kojima se spori tačnost, Trump i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze – što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Spor bi trebalo da se rasčistiti do osmog decembra kada bi sve američke države trebalo da potvrde rezultate glasanja, kao i 14. decembra dana kada bi trebalo da bude održano elektorsko glasanje.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsjedničkih izbora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG