Linkovi

Zaoštrava se borba Trumpa i Bidena u državama čiji glasovi mogu da odluče izbore


Trump i Biden tokom prve debate u Klivlendu
Trump i Biden tokom prve debate u Klivlendu

Tri nedjelje ostalo je do američkih predsjedničkih izbora, a glasovi u nekoliko država mogu da odluče hoće li demokrata Joe Biden uskratiti aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu priliku za drugi mandat. Kampanje obojice kandidata fokusirane su na Floridu, Ohajo i Pensilvaniju.

"Korumpirani političari su očajni da ponovo dođu na vlast. Mi im stojimo na putu", poručio je predsjednik na mitingu u Senfordu, Floridi.

Trump je optužio Bidena da ga finansiraju "radikalni globalisti" i da Demokratsku stranku kontrolišu "socijalisti, marksisti i lijevi ekstremisti".

Trumpov miting na Floridi bio je prvi otkako je predsjednik objavio da je zaražen koronavirusom. Bijela kuća je uoči mitinga objavila da predsjednik više nije zaražen.

"Svi će dobiti isto", kazao je Trump o svom liječenju, koje je uključivalo i veoma skup eksperimentalni koktel antitijela, kao i intravenozne lijekove koji su sada odobreni samo za hitne slučajeve.

"Osjećam se toliko snažno", poručio je predsjednik sa bine na Floridi.

Miting je održan na aerordomu, na otvorenom prostoru, a samo je nekolicina ljudi od nekoliko hiljada koji su prisustvovali, nosila maske.

Publika na mitingu predsednika na Floridi
Publika na mitingu predsednika na Floridi

Potpredsednik Mike Pence je miting održao u Ohaju. Njegov govor u fabrici u Kolumbusu prekidali su demonstranti koje je organizovala grupa povezana sa senatorom Bernijem Sandersom.

Ohajo je posjetio i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden.

"Amerikancima je skinut povez sa očiju. Vidjeli su kombinaciju pandemije, ekonomske krize, rasne nejednakosti, svega što se dešava na međunarodnom planu. I spremni su da delaju i znaju kako to da promijene", rekao je Biden u obraćanju radnicima fabrike automobila.

Demokratski kandidat je kasnije govorio u Sinsinatiju. Kritikovao je Trumpa zbog 215 hiljada Amerikanaca koji su umrli od COVID19 i još "200 hiljada koji bi mogli da stradaju do kraja januara, samo zato što je predsjednik zabrinut isključivo za berze i odbija da vjeruje nauci".

U utorak, Biden će održati miting na Floridi, a Trump u Pensilvaniji.

Prema podacima sa sajta Real Clear Politics, koji pravi presjek svih istraživanja, Biden je u prednosti 7 odsto u Pensilvaniji, ali je ta prednost na Floridi mnogo manja - 3,7 odsto u odnosu na predsjednika.

"Osvojićemo više nego prije četiri godine", rekao je Trump i osporio rezultate istraživanja o Floridi.

Dvojica kandidata su maltene izjednačena u Ohaju, državi koju je Trump osvojio 2016. sa 8 odsto više u odnosu na Hilari Klinton. Tada je Trump dobio i Floridu i Pensilvaniju.

Florida i Ohajo su ključne za Trumpov reizbor, a Pensilvanija je važna za Bidena, kaže Speser Kimbal, direktor odjeljenja za istraživanje javnog mnijenja na koledžu "Emerson".

"Nijedan republikanac nije pobijedio bez da dobije Ohajo, a kako sada stvari stoje u Mičigenu, Biden bi mogao da pobijedi samo zahvaljujući Floridi. Ako Pensilvanija ostane na strani Trumpa, to će biti loše za Bidena jer je to država u kojoj je rođen, a takođe ukazuje na loš rezultat na Srednjem Zapadu", kaže Kimbal.

Pobjednik na izborima mora da dobije 270 elektorskih glasova. Florida, Pensilvanija i Ohajo ukupno donose 67.

Najviše elektotskih glasova donosi Kalifornija, 55, a prema istraživanjima Biden vodi u toj državi.

Teksas donosi 38 elektorskih glasova, a većina analitičara očekuje da u toj državi pobijedi Trump, iako neke ankete pokazuju trenutnu prednost Bidena.

XS
SM
MD
LG