Linkovi

Rekordan rani odziv: Redovi na biračkim mjestima u Teksasu i Džordžiji


Redovi ispred košarkaške arene u Atlanti u kojoj je biračima omogućeno da ranije glasaju na izborima (Foto: Reuters/Chris Aluka Berry)
Redovi ispred košarkaške arene u Atlanti u kojoj je biračima omogućeno da ranije glasaju na izborima (Foto: Reuters/Chris Aluka Berry)

Stanovnici Teksasa u utorak su se pridružili milionima Amerikanaca koji glasaju ranije u rekordnom obimu, uoči izbora 3. novembra.

Prema snimcima sa društvenih mreža, dugi redovi mogli su se vidjeti ispred biračkih mjesta u velikim gradovima kao što su Hjuston i Dalas, prenosi Reuters.

"Živim ovdje 13 godina i nikada nisam čekala u redu da glasam", napisala je jedna korisnica Tvitera i postavila snimak birača kako čekaju u redu, sat i po prije otvaranja birališta u gradu Perlend, blizu Hjustona.

U Džordžiji, gdje je rano glasanje počelo u ponedeljak, pojedini građani su čekali pet sati ili duže da glasaju. U toj državi se osim za predsjednika SAD, birači izjašnjavaju i o kandidatima za dva mjesta u Senatu.

Na pojedinim lokacijama je bilo kašenjenja zbog problema sa glasačkim mašinama, navele su grupe za biračka prava. Slični problemi doveli su i do velikih kašnjenja tokom primarnih izbora u junu.

Tri nedjelje uoči izbora, Amerikanci su lično ili poštom već ubacili više od 10 miliona glasačkih listića širom zemlje, pokazuju podaci koje je prikupio Američki izborni projekat.

Birači u većini američkih država i u prijestonici Vašingtonu imaju mogućnost da ranije glasaju na biračkim mjestima. U mnogim državama su, zbog pandemije koronavirusa, prošireni i kriteriijumi za glasanje poštom.

Oštra borba za Bijelu kuću i kontrolu nad Kongresom podstakla je mnoge Amerikance da ranije glasaju i tako izbjegnu gužve na dan izbora. U istom periodu 2016. godine, oko 1,4 miliona Amerikanaca glasalo je ranije.

Glasanje u košarkaškoj areni u Atlanti, 12. oktobar 2020.
Glasanje u košarkaškoj areni u Atlanti, 12. oktobar 2020.

Podršku većine birača u Teksasu i Džordžiji obično imaju republikanski kandidati, ali je ove godine izborna trka između predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joe Bidena u tim državama tijesna.

Trump je 2016. godine pobijedio u Džordžiji sa 6 odsto razlike, a u Teksasu sa 9 odsto. Međutim, prema anketama, Biden i Trump su ove godine gotovo izjednačeni u Džordžiji, dok predsjednik ima manju prednost u Teksasu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG