Linkovi

SAD izbacile Tursku iz programa nevidljivog borbenog aviona F-35


Arhiva- Lokid Martinov borbeni avion F-35A na ILA aero-mitingu u Belrinu, Nemačka, 25. arila 2018.
Arhiva- Lokid Martinov borbeni avion F-35A na ILA aero-mitingu u Belrinu, Nemačka, 25. arila 2018.

Sjedinjene Države zvanično su izbacile Tursku iz programa F-35, borbenog aviona nevidljivog za radar (stelt), nakon što je Ankara primila isporuku ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

"Nažalost, odluka Turske da nabavi ruski odbrambeni sistem S-400 čini njihovu dalju uključenost u vezi sa F-35 nemogućom", kaže se u saopštenju Bijele kuće od srijede. "F-35 ne može da koizistira sa ruskom platformom za prikupljanje podataka, koja će biti korišćena za podučavanje o njenim naprednim sposobnostima".

Zvaničnici SAD vjeruju da je odluka NATO saveznice Turske da upotrijebi rusku naprednu radarsku tehnologiju uglozila vojne sisteme Alijanse u toj zemlji. Sistem S-400 potencijalno bi mogao da bude upotrijebljen protiv NATO aviona u Turskoj, uključujući i američki F-35, koji je najnoviji NATO stelt borbeni avion.

Podsekretarka odbrane za nabavke i održavanje Elejn Lord rekla je novinarima u Pentagonu u srijedu da su SAD i njeni drugi F-35 partneri "saglasni" sa odlukom da suspenduju Tursku i da započnu sa njenim formalnim uklanjanjem iz programa.

"Puno od moći F-35 leži u njegovim stelt karakteristikam, pa zbog toga sposobnost (S-400) da detektuje te mogućnosti bi mogla da ugrozi dugoročnu bezbjednost programa F-35", rekla je ona.

Rad na projektu vrednom devet milijardi dolara

Turske kompanije proizvodile su više od 900 dijelova za F-35 i sada bi mogle da izgube zaradu vrijedniju od devet milijardi dolara, očekivanu do kraja programa, uključujući i jednu milijardu dolara tekućih obaveza, rekla je Lord. Ona je dodala će SAD potrošiti između 500 miliona i 600 miliona da izmjeste proizvodni lanac iz Turske.

Svi turski piloti i osoblje za održavanje aviona, koji su trenirani u okviru programa F-35, trebalo bi da napuste Sjedinjene Države do 31. jula, tvrdi Pentagon. Uključenost Turske u program zvanično će biti okončano do kraja marta 2020, rekla je Lord.

U izjavi izdatoj kasno u srijedu, turski ministar inostranih posloa nazvao je odluku o isključivanju Turske iz programa F-35 greškom, odbacujući zabrinutost Pentagona.

U saopštenju se takođe upozorava da je odluka SAD nanijela nepopravljivu štetu odnosima Vašingtona i Ankare.

Uključenosto Turske u NATO

Uprkos takvim protestima, ključni zapadni zvaničnici pokušali su da minimalizuju štetu, dok nastavljaju da izražavaju razočarenje zbog odluke Ankare da prihvati isporuku ruskog S-400.

"Zabrinut sam zbog posljedica turske odluke", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na bezbjednosnom forumu u Aspenu, Kolorado, kasno u srijedu. "To je loše za sve nas".

"Ali, turski doprinos NATO-u i saradnja NATO-a sa saveznicom Turskom, doseže mnogo dublje od F-35", dodao je Stoltenberg naglašavajući turski doprinos u borbi protiv terorističke grupe Islamska država i u NATO misijama na Balkanu.

Šef NATO-a nije isključio buduće turske doprinose NATO-vom integrisanom vazdušnom i raketnom odbrambenom sistemu i odbacio navode o izbacivanju Turske iz Alijanse.

Vojna vozila i oprema, delovi ruskog raketnog protivvazdušnog sistema S-400, istovaruju se iz ruskog transportnog aviona na vojnom aerodromu Murted, nedaleko od Ankare, Turska, 12. jula 2019.
Vojna vozila i oprema, delovi ruskog raketnog protivvazdušnog sistema S-400, istovaruju se iz ruskog transportnog aviona na vojnom aerodromu Murted, nedaleko od Ankare, Turska, 12. jula 2019.

U Vašingtonu, zamjenik podsekretara odbrane za politiku, Dejvid Tračenberg, rekao je da bi SAD mogle da nastave da učestvuju sa Turskom u međunarodnim vježbama u Gruziji, Njemačkoj i Ukrajini, ali da ostaje nejasno kako će i da li Turskoj biti dozvoljeno da učestvuje u bilo kojoj NATO ili američkoj vježbi koja uključuje i protivvazdušnu odbranu.

"Sjedinjene Države izuzetno cijene naše strategijsko partnerstvo sa Turskom. To ostaje nepromijenjeno", rekao je Tračengerg.

U utorak, kandidat predsjednika Donalda Trumpa za novog sekretara za odbranu osudio je tursko prihvatanje sistema S-400, koji je dijelom isporučen prošle nedelje, ocijenivši ga kao "pogrešno" i "razočaravajuće".

Mark Esper rekao je zakonodavcima da je naglasio u svom telefonskom razgovoru sa turskim ministrom odbrane Hulusi Akarom da "možete imati ili S-400, ili F-35. Ne možete imato oba".

Ruski transportni avion isporučio je prve dijelove raketnog sistema vrijednog 2,2 milijarde dolara prošlog petka u tursku vojnu bazu nedaleko od Ankare.

Odluka Vašingtona da izbaci tursku iz programa F-35 znači da je isporuka tog aviona zaustavljena, a da će turske firme izgubiti ugovore za izgradnju značajnih dijelova skupocjenog i kompleksnog američkog aviona.

Tursko Ministarstvo nacionalne odbrane saopštio je da njena nabavka S-400 odbrambenog sistema "nije opcija, već neophodnost".

Ministarstvo je saopštilo prošle nedjelje da je Turska i dalje procjenjuje da li da zatraži kupovinu američkog odbrambenog raketnog sistema Patriot.

Međutim, Bijela kuća odbacila je turske navode u srijedu.

"Sjedinjene Države su aktivno radile sa Turskoj kako bi joj obezbijedile rješenja za vazdušnu odbranu koja bi bila u skladu sa njenim legitimnim potrebama u domenu vazdušne odbrane, a ova administracija sačinila je više ponuda kako bi pomjerila Tursku do odluke prijema američkog protivvazdušnog odbrambenog sistema Patriot", saopštila je Bela kuća.

Bijela kuća je dodala da je Turska bila "dugogodišnji partner od povjerenja i NATO saveznica već preko 65 godjna", ali da "nabavka S-400 podriva obaveze svih NATO saveznika koje su dali jedni drugima, da se udalje od ruskih sistema".

XS
SM
MD
LG