Linkovi

Bivši advokat FBI priznao krivicu za krivotvorenje dokumenta tokom istrage o Rusiji


Logo Federalnog istražnog biroa
Logo Federalnog istražnog biroa

Bivši advokat FBI-aja Kevin Clinesmith priznao je u srijedu pred federalnim sudom krivicu za falsifikovanje dokumenta tokom rane faze istrage biroa o tome da li je izborni štab predsjednika Donalda Trumpa bio u dosluhu sa Rusijom tokom predizborne kampanje 2016. godine, prenosi agencija Reuters. 

Clinesmith je prva osoba optužena u okviru istrage Johna Durama, federalnog tužioca koji istražuje greške koje je FBI napravio kada je tražio nalog za nadzor bivšeg savjetnika Trumpove kampanje Cartera Pagea.

Tokom virtuelnog pretresa u okružnom sudu u Washingtonu, Clinesmith je priznao da je krivotvorio email Centralne obavještajne agencije (CIA) koji je FBI upotrijebio 2017. godine kada je od Suda za strani obavještajni nadzor (FISC) tražio da obnovi nalog za prisluškivanje Pagea.

"U tom trenutku sam vjerovao da je informacija koju sam naveo u emailu tačna, ali sam saglasan da sam ja ubacio informaciju koja nije bila u prvobitnom emailu, a ja sam je dodao", naveo je Clinesmith tokom sudskog pretresa.

U emailu iz avgusta 2016. godine, CIA je navela da je Page, koji se u sudskim dokumentima navodi kao "pojedinac broj 1" , bio odobren kao "operativni kontakt" od 2008. do 2013. godine.

Kada je od Clinesmitha kasnije zatraženo da potvrdi tu informaciju, on je krivotvorio novi email od CIA-e kako bi izgledalo da Page nije izvor agencije, navodi se u optužnici.

Krivotvoreni emaill je otkrio generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Michael Horowitz, koji je u decembru prošle godine objavio izvještaj u kojem se navodi 17 "osnovnih i suštinskih" grešaka i propusta u prijavama FBI-a za naloge za nadzor.

Trumpovi republikanski saveznici često ukazuju na taj izvještaj kao dokaz šire zavjere vladinih zvaničnika iz takozvane "duboke države" da podriju Trumpa. U dokumentima, podnesenim protiv Clinesmitha, nema nagovještaja šire zavjere, navodi Reuters.

Izricanje kazne zakazano je za 10. decembar, a Clinesmith je suočen sa maksimalnom zatvorskom kaznom od pet godina, mada se u njegovom slučaju preporučuje do šest mjeseci zatvora, naveo je sudija okružnog suda James Boasberg.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG