Linkovi

Federalni istražitelji pretresli stan i kancelariju Rudy Giulianija


ARHIVA - Lični advokat bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Rudi Đulijani (Rudy Giuliani)
ARHIVA - Lični advokat bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Rudi Đulijani (Rudy Giuliani)

Federalni istražitelji u srijedu su po sudskom nalogu pretresli stan i kancelariju Rudija Đulijanija, ličnog advokata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg gradonačelnika New Yorka, u okviru istrage njegovih poslova u Ukrajini, prenose agencije Reuters i AP.

Đulijanijev advokat Bob Kostelo potvrdio je da je izvršen nalog za pretres, a dnevnik New York Times i AP prenose da su istražitelji, između ostalog, zaplijenili elektronske uređaje tokom pretresa Đulijanijevog stana i kancelarije na Mehnetnu. Đulijani nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Izvršenje naloga za pretres ne znači i da se očekuje podizanje optužnice, ali predstavlja značajno intenziviranje istrage, i ukazuje na to da su zvaničnici organa za sprovođenje zakona ubijedili sudiju da postoji osnovan povod da se vjeruje da bi tokom pretresa Đulijanije imovine bili otkriveni dokazi o počinjenom krivičnom djelu.

Đulijani je počeo da zastupa Trumpa u aprilu 2018. godine u vezi sa istragom ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. godine, koju je vodio bivši specijalni tužilac Robert Maler.

Đulijanijeva uloga u Washingtonu bila je složena - bivši gradonačelnik je često sebe nazivao poslovnim konsultantom i advokatom u privatnom sektoru čak i dok je imao pristup centrima moći.

Đulijani je bio ključan za napore tadašnjeg predsednika Trumpa da pronađe kompromitujuće informacije o demokratskom rivalu Joe Bidenu i da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena i njegovog sina Huntera.

Đulijani je takođe pokušao da podrije bivšu ambasadorku u Ukrajini Mari Jovanovič, koja je smijenjena po Trumpovom nalogu, a nekoliko puta se sastao sa ukrajinskim poslanicima koji su objavili izmontirane snimke Bidena u pokušaju da mu nanesu štetu prije izbora.

Dva bivša Đulijanijeva saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, optuženi su za kršenje zakona o finansiranju kampanja i druga krivična djela, a između ostalog su pomagali Trumpovom advokatu da pronađe kompromitujuće informacije o Bidenovima.

Đulijani je postao poznat tokom 1980-tih, kada je na položaju državnog tužioca na Menhetnu zatvorio lidere pet njujorških mafijaških porodica.

Kasnije je prozvan "gradonačelnikom Amerike" zbog napora da pomogne New Yorku da se oporavi od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Bio je i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2008. godine.

XS
SM
MD
LG