Linkovi

Iran: Inspektorima možda više neće biti dostupne fotografije nuklearnih postrojenja


Arhiva - Muhamde Bager Kalibaf, okružen sa grupom poslanika u Skupštini Irana, Tehran, Iran.
Arhiva - Muhamde Bager Kalibaf, okružen sa grupom poslanika u Skupštini Irana, Tehran, Iran.

Predsjednik iranskog parlamenta rekao je u nedjelju da međunarodni inspektori možda više neće imati pristup nadzornim fotografijama nuklearnih lokacija Islamske Republike, eskalirajući time tenzije usred diplomatskih napora u Beču kojima se pokušava spas sporazuma Teherana sa svjetskim silama.

Komentari predsjednika iranskog parlamenta Muhamada Bagera Kalibafa, koje je emitovala državna TV, dodatno su naglasili sužavanje prostora za SAD i druge da postignu dogovor sa Iranom. Islamska Republika već obogaćuje i skladišti uranijum na nivoima daleko većim od onih koji su dozvoljeni nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

"S tim u vezi, a na osnovu isteka tromjesečnog roka, definitivno Međunarodna agencija za atomsku energiju neće imati pravo na pristup fotografijama počev od 22. maja“, rekao je Kalibaf.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da će njen generalni direktor obavijestiti izvještače kasnije u nedjelju u Beču. Ta agencija Ujedinjenih nacija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Prema onome što se naziva "Dodatni protokol" sa Iranom, IAEA "prikuplja i analizira stotine hiljada fotografija koje svakodnevno snimaju njihove sofisticirane nadzorne kamere", saopštila je agencija 2017. Agencija je također tada rekla da je postavila "2.000 mjera protiv neovlaštenog pristupa", odnosno otporne plombe koje su postavljene na nuklearni materijal i opremu.

Iranski parlament, u kom dominira čvrsta struja, u decembru je odobrio zakon kojim će se obustaviti dio inspekcija nuklearnih postrojenja u zemlji ukoliko evropski potpisnici do februara ne obezbjede olakšice sankcija uvedenih na naftu i bankarske transakcije. IAEA je sklopila tromjesečni ugovor sa Iranom kako bi joj bile sačuvane nadzorne fotografije, a Teheran je prijetio da će ih naknadno izbrisati ako ne bude postignut dogovor.

Nije bilo odmah jasno da li su fotografije iz februara izbrisane. Prije Kalibafove primjedbe, poslanik Ali Reza Salimi pozvao je na otvoreno zasjedanje parlamenta kako bi se potvrdilo da je iranska civilna nuklearna ruka "izbrisala" fotografije.

Iranska organizacija za atomsku energiju nije odmah komentarisala odluku.

"Naredite šefu Organizacije za atomsku energiju da izbjegava odlaganje", rekao je Salimi, sveštenik iz iranskog centralnog grada Delijan. "Snimljene fotografije u kamerama treba eliminisati."

Takođe nije bilo jasno šta ovo znači za lične inspekcije koje vrši IAEA. U Iranu postoji 18 nuklearnih objekata i devet drugih lokacija pod zaštitom IAEA.

Kalibaf je rekao da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, koji ima konačnu riječ o svim državnim pitanjima, podržao odluku.

Tadašnji predsjednik SAD Donald Trump je 2018. godine jednostrano izveo SAD iz nuklearnog sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA). Eskalirajuća serija incidenata od Trumpovog povlačenja prijetila je širem Bliskom istoku.

Prije više od godinu dana, najviši iranski general ubijen je u udaru američke beslipotne letjelice, zbog čega je Teheran kasnije lansirao balističke rakete koje su ranile desetine američkih vojnika u Iraku.

Tajanstvena eksplozija pogodila je i iransko nuklearno postrojenje Natanz, što je Iran opisao kao sabotažu.

U novembru je iranski naučnik Mohsen Fakrizadeh, koji je osnovao vojni nuklearni program zemlje prije dvije decenije ranije, ubijen u napadu za koji Teheran krivi Izrael.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG