Linkovi

Ključni republikanac "vjeruje" Bidenu po pitanju sporazuma o infrastrukturi


Saobraćaj se odvija preko mosta u New Jerseyju, 18. maj 2021.
Saobraćaj se odvija preko mosta u New Jerseyju, 18. maj 2021.

Ključni američki republikanski zakonodavac rekao je u nedjelju da vjeruje na riječ predsjedniku Joe Bidenu da nema namjeru da uloži veto na infrastrukturnu mjeru od 1,2 hiljada milijardi američki dolara na koju je Biden pristao prošle nedjelje, iako je u početku američki lider rekao da će je odbiti ako Kongres također ne usvoji zakon o socijalnoj pomoći.

Senator Mitt Romney iz države Utah, jedan od pet republikanskih centrista koji su sa Bidenom pregovarali o infrastrukturnom paketu namijenjenom popravci propadajućih puteva i mostova u zemlji, rekao je za CNN: "Vjerujem predsjedniku" da će potpisati mjeru finansiranja ako to Kongres sam odobri narednih mjeseci.

Senator Mitt Romney
Senator Mitt Romney

Biden je unio zabunu oko svoje podrške dvopartijskom zakonu o putevima i mostovima izjavivši prvo u četvrtak da je pristao na dogovor sa nekolicinom opozicionih zakonodavaca. Ubrzo nakon toga, Biden je rekao da će uložiti veto ako ga Kongres ne donese zajedno sa dodatnim hiljadama milijardi predviđenih za proširenje socijalne bezbjednosti američkih porodica i unaprijeđenje upotrebe čiste energije.

U subotu je Biden rekao da su njegovi komentari "stvorili utisak da saopštavam prijetnju vetom na plan na koji sam upravo pristao, što sigurno nije bila moja namjera".

Biden je rekao da se nada da Kongres odobrava oba zakona, iako dobro razumije da će se republikanci usprotiviti potrošnji za socijalnu zaštitu, s čim će taj zakon vjerovatno dobiti samo podršku demokrata u politički podijeljenom Kongresu.

Predsjednik SAD Joe Biden
Predsjednik SAD Joe Biden

"Dakle, da budemo jasni: naš dvostranački sporazum ne spriječava republikance da pokušaju da poraze moj plan za porodice; isto tako, oni ne bi smjeli da imaju primjedbe na moje posvećene napore da usvojim taj plan za porodice i druge prijedloge u tandemu", rekao je Biden. "Pustićemo američki narod - i Kongres - da odluče."

Romney je rekao: "Mi republikanci kažemo 'Apsolutno, ne' a ono što demokrate nazivaju trošenjem za 'ljudsku infrastrukturu'".

"Ne podižite porez; popravite infrastrukturu (puteve i mostove)", rekao je Romney. "Uradite to."

Ali Romney je dodao: "Mislim da (Biden) pravi veliku grešku" zakonom za socijalnu potrošnju. "Nećemo se potpisati za zakon od više hiljada milijardi dolara".

Još jedan od republikanaca koji su pregovarali o infrastrukturnom paketu sa Bidenom, senator Bill Cassidy ​iz Louisiane, rekao je za NBC da su zakonodavci koji su pregovarali sa Bidenom dobili uvjeravanja da to neće biti povezano sa demokratskim paketom o potrošnji u korist porodica.

"Zašto je to važno", upitao je Cassidy. "Prvo, postoji dvopartijsko protivljenje dijelu netvrdog infrastrukturnog zakona (demokrata). Dvopartijski u oba doma, to je broj jedan. Broj dva, republikanci misle da je taj dio loš za našu zemlju. Imamo stopu inflacije višu nego što je bila već prilično dugo. A taj zakon bi to povećao."

"Ovaj zakon za infrastrukturu dobar je za Ameriku, za sve Amerikance“, rekao je on. "To će nas učiniti produktivnijim; stvoriće puno radnih mjesta."

Mnoge demokrate, posebno progresivci, tvrde da su agresivna borba protiv klimatskih promjena i širenje američke mreže socijalne bezbjednosti podjednako važni kao i popravljanje fizičke infrastrukture. Biden je predložio povećanje poreza nekim američkim korporacijama kako bi se platio početni infrastrukturni plan od oko dvije hiljade milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG