Linkovi

SAD: Inflacija opada, rast cijena najniži od početka 2021.


ARHIVA - Kupci u prodavnici lanca Target u Pensilvaniji, 7, jula 2023. godine.
ARHIVA - Kupci u prodavnici lanca Target u Pensilvaniji, 7, jula 2023. godine.

Potrošačke cijene u u junu u SAD su porasle 3 procenta u odnosu na godinu dana ranije, što je značajan pad stope inflacije i najmanje povećanje u 12 mjeseci od početka 2021, objavila je vlada SAD.

Prije godinu dana, inflacija je u Americi na godišnjem nivou iznosila više od 9 odsto, što je bila najviša stopa u 40 godina, ali je od tada postojano padala.

Cifra iz juna je blizu godišnje stope inflacije od 2 odsto koju žele da vide ekonomisti američke Centralne banke - odnosno Federalnih rezervi - i predstavlja novi pad u odnosu na godišnju inflaciju od 4 odsto, koliko je zabilježeno u maju.

Iz Biroa za statistiku rada su naveli da ovakav razvoj događaja predstavlja značajno olakšanje za potrošače, te da su, između ostalog, snižene cijene goriva, polovnih automobila, avio karata itd.

Federalne rezerve su u proteklih 16 mjeseci postepeno podizale kamatne stope, povećavajući troškova pozajmljivanja novca i za pojedince i za biznise, kao mjeru suzbijanja inflacije. Do kraja jula se očekuje još jedno povećanje kamatnih stopa, ali bi uz usporavanje inflacije budući takvi planovi mogli da budu odloženi ili odbačeni.

Američka ekonomija, najveća na svijetu, ostala je otporna na posljedice pandemije koronavirusa, te nastavlja da raste. Svakog mjeseca se otvaraju stotine hiljada novih poslova, pa je stopa nezaposlenosti blizu rekordnog nivoa za proteklih 50 godina.

Predsjednik SAD Joe Biden drži govor o ekonomiji, u Starom poštanskom uredu u Čikagu, 28. juna 2023. godine.
Predsjednik SAD Joe Biden drži govor o ekonomiji, u Starom poštanskom uredu u Čikagu, 28. juna 2023. godine.

Uprkos svemu tome, birači upravljanje Joe Bidena ekonomijom ocjenjuju niskim ocjenama, prevashodno zbog visoke inflacije, što se odrazilo na porodične budžete, jer su poskupile namirnice, gorivo i kirije.

Biden, koji će pokušati da se izbori za drugi predsjednički mandat, brzo je preuzeo zasluge za sniženu inflaciju.

"Dobri poslovi i niži troškovi: To je Bidenomics u akciji", rekao je Biden. "Današnji izvještaj donio je nove i ohrabrujuće dokaze da je inflacija u padu dok naša ekonomija ostaje snažna".

Bidenomics je naziv koji predsjednik SAD koristi za svoje ekonomske projekte i mjere.

"Stvarne plate za prosječne američke radnike sada su više nego prije pandemije, dok radnici sa najnižim platama osjećaju najveći dobitak", dodao je Biden. "Naš napredak u stvaranju poslova dok smanjujemo troškove za porodice nije slučajan".

Znak kojim restoran u državi Ilinois traži zaposlene, fotografisan 6. jula 2023. godine.
Znak kojim restoran u državi Ilinois traži zaposlene, fotografisan 6. jula 2023. godine.

Mark Hamrik, ekonomski analitičar veb stranice "Bankrate.com", kaže:

"Ključni nalazi indeksa potrošačkih cijena su niži od očekivanog širom spektra, na mjesečnom i godišnjem nivou."

Hamrik predviđa da će Federalne rezerve "gotovo sigurno podići kamatne stope za nekoliko sedmica, jer su zvaničnici to najavili. Ostaje da se vidi da li će osjećati obavezu da podignu stope dalje u septembru ili poslije toga, ali tu su vjerovatno u nedoumici".

Tri najveća američka berzanska indeksa ostvarila su značajan rast poslije novih informacija o inflaciji.

XS
SM
MD
LG