Linkovi

SAD: Inflacija u novembru dodatno usporila, ispod 3%.


Godišnja američka inflacija u novembru je dodatno usporila ispod 3 odsto, a osnovni pritisci na cijene su nastavili da jenjavaju, što bi moglo učvrstiti očekivanja finansijskog tržišta za smanjenje kamatnih stopa sljedećeg marta.

Inflacija, mjerena indeksom cijena izdataka za ličnu potrošnju (PCE), pala je prošlog mjeseca za 0,1% nakon što je ostala nepromijenjena u oktobru, saopštio je u petak Biro za ekonomske analize Ministarstva trgovine. U periodu od 12 mjeseci do novembra, PCE indeks cijena je porastao za 2,6% nakon rasta od 2,9% u oktobru. Oktobar je bio prvi od marta 2021. da je godišnji indeks cijena PCE bio ispod 3%.

Isključujući promjenjive komponente hrane i energije, indeks cijena PCE-a je u novembru porastao za 0,1%, u skladu sa porastom u decembru. Takozvani core PCE indeks cijena porastao je u novembru 3,2% na godišnjem nivou, što je najmanji rast od aprila 2021. godine, nakon povećanja od 3,4% u oktobru.

Federalne rezerve prate mjere PCE za svoj cilj inflacije od 2%. Ekonomisti anketirani od strane Reutersa predviđali su da će godišnji indeks cijena PCE porasti za 2,8%, a da će godišnja bazna inflacija PCE porasti za 3,3%.

Mjesečni pokazatelji inflacije od 0,2% na održivoj osnovi su potrebni da bi se inflacija vratila na cilj Fed-a, kažu ekonomisti. Rano u petak, finansijska tržišta su procijenila otprilike 72% šanse za smanjenje kamatne stope na sastanku o politici Fed-a od 19. do 20. marta, prema FedWatch Toolu CME grupe.

Američka centralna banka je prošle sedmice držala stope stabilne, a kreatori politike su u novim ekonomskim projekcijama signalizirali da je istorijsko pooštravanje monetarne politike osmišljeno u posljednje dvije godine pri kraju i da će niži troškovi zaduživanja doći 2024. Od marta 2022., Fed je povećao referentna stopa za 525 baznih poena do sadašnjeg raspona od 5,25%-5,50%.

Uz hlađenje inflacije, domaćinstva imaju više prihoda na raspolaganju. Potrošačka potrošnja, koja čini više od dvije trećine američke ekonomske aktivnosti, porasla je prošlog mjeseca za 0,2%. Podaci za oktobar su revidirani kako bi pokazali rast potrošnje od 0,1% umjesto ranije prijavljenih 0,2%.

Ekonomisti su predviđali da će potrošnja porasti za 0,3%.

Izvještaj je dodao ove nedjeljne podatke koji sugeriraju da je privreda vraćala određenu brzinu nakon što se činilo da je posustala na početku četvrtog kvartala. Ministarstvo trgovine je u srijedu izvijestilo da su započinjanje stambenih objekata za jednu porodicu i građevinske dozvole dostigli maksimum od 1-1/2 godine u novembru.

Niz optimističnih podataka podstakao je ekonomiste da povećaju svoje procjene rasta bruto domaćeg proizvoda za ovaj kvartal, koje su čak 2,7% na godišnjem nivou. Privreda je u trećem kvartalu rasla 4,9 odsto.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG