Linkovi

Američki sud dopustio Trumpu da postupno ukine imigrantsku humanitarnu zaštitu


Protesters display placards and chant slogans, Aug. 14, 2019, while gathered outside federal court, in Boston. The demonstration was held to protest the Trump administration's campaign to end temporary protected status.
Protesters display placards and chant slogans, Aug. 14, 2019, while gathered outside federal court, in Boston. The demonstration was held to protest the Trump administration's campaign to end temporary protected status.

Američki žalbeni sud u ponedjeljak je stao na stranu predsjednika Donalda Trumpa zbog odluke njegove administracije da okonča humanitarnu zaštitu za stotine tisuća imigranata, od kojih mnogi desetljećima žive u Sjedinjenim Državama.

Presudom od 2 na 1, vijeće od tri suca 9. kalifornijskog američkog žalbenog suda sa sjedištem u Kaliforniji preinačilo je odluku nižeg suda koja je blokirala Trumpov potez da postupno ukine takozvani privremeni zaštićeni status (TPS) za ljude iz El Salvadora, Haitija, Nikaragve i Sudana.

Očekuje se da će presuda također utjecati na status ljudi iz Hondurasa i Nepala, koji su pokrenuli zasebnu tužbu koja je obustavljena prošle godine čekajući ishod šireg slučaja.

Presuda žalbenog suda znači da će ti imigranti morati pronaći drugi način da legalno ostanu u Sjedinjenim Državama ili odu nakon razdoblja ukidanja koje će trajati najmanje do početka ožujka, a dulje u slučaju onih iz Salvadora.

Sutkinja Consuelo Callahan, imenovana od bivšeg republikanskog predsjednika George W. Busha, napisala je u mišljenju na 54 stranice da Trumpove odluke administracije o postupnom ukidanju zaštite nisu podložne provjeri i stoga ih nije trebalo blokirati.

Callahan je također odbacila tvrdnju tužitelja da je Trumpova prošla kritika nebijelih, neeuropskih imigranata utjecala na odluke TPS-a.

"Iako ne odobravamo uvredljivu i omalovažavajuću narav predsjednikovih izjava, smatramo poučnim da su se ove izjave prvenstveno dogodile u kontekstima koji su odvojeni i nisu povezani s politikom ili odlukama TPS-a", napisala je.

Odvjetnik Američke unije za građanske slobode iz Južne Kalifornije, koji zastupa tužitelje u tužbi, rekao je u ponedjeljak da planiraju potražiti još jedan "en banc" pregled predmeta od strane 11 sudaca žalbenog suda.

Odvjetnik Ahilan Arulanantham nazvao je odluku "duboko pogrešnom" tijekom poziva s novinarima i rekao da bi se slučaj na kraju mogao žaliti Vrhovnom sudu SAD-a, ovisno o ishodu zahtjeva za širu reviziju žalbenog suda.

Ukidanje TPS-a za Haićane također je predmet zasebne parnice na 2. američkom okružnom žalbenom sudu u New Yorku. Žalbeni sud saslušao je argumente u tom slučaju u lipnju, ali još nije donio odluku.

Trump je svojim predsjedništvo i predizbornu kampanju 2020. protiv demokratskog izazivača Joea Bidena obilježio restriktivnom imigracijskom politikom.

TPS omogućuje strancima čije matične zemlje proživljavaju prirodnu katastrofu, oružani sukob ili neki drugi izvanredni događaj da ostanu u Sjedinjenim Državama i zatraže radne dozvole. Status mora povremeno obnavljati tajnik Nacionalne sigurnosti koji ga može produžiti na razmake od šest do 18 mjeseci.

Trumpova administracija tvrdila je da se većina zemalja u programu oporavila od povezanih katastrofa ili sukoba, dok se status obnavljao godinama izvan njegove potrebe.

Kampanja Biden nazvala je odluke TPS-a "politički motiviranima" i rekla da će Biden zaštititi upisane osobe od povratka u nesigurne zemlje.

Doseljenici iz Salvadora čine najveću skupinu primatelja TPS-a, s procjenom da je program obuhvaćeno 263.000 Salvadorana, ali bilateralni sporazum omogućit će Salvadorcima dodatnih godinu dana boravka u Sjedinjenim Državama ako sudovi u konačnici podrže Trumpov prekid.

XS
SM
MD
LG