Linkovi

SAD i talibani zaključili pregovore o sedmodnevnom smanjenju nasilja u Afganistanu


U.S. Secretary of Defense Mark Esper speaks at a news conference following a NATO defense ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, Feb. 13, 2020.
U.S. Secretary of Defense Mark Esper speaks at a news conference following a NATO defense ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, Feb. 13, 2020.

Sjedinjene Države i talibani su zaključili pregovore o prijedlogu kojim bi se smanjilo nasilje u Afghanistanu.

Potvrda o postignutom sporazumu iz Bijele Kuće je stigla nakon što su lideri NATO saveza razgovarali o napretku u Afghanistanu na sastanku ministara obrane, održanom u Brusselsu.

Tek nekoliko dana nakon napada u kojem su ubijena dva američka vojnika u Afghanistanu, američki ministar obrane Mark Esper je objavio zajednički prijedlog Washingtona i talibana o smanjenju nasilja u Afghanistanu.

“Sjedinjene Države i talibani su pregovorima došli do zajedničkog prijedloga za sedmodnevno smanjenje nasilja. Mi već odavno govorimo da je najbolje, ako ne i jedino rješenje za Afghanistan, politički sporazum. Postignut je napredak u tom polju, i uskoro ćemo imati novih informacija o tome, koje ćemo objaviti”, kaže američki ministar odbrane Mark Esper.

Ministar Esper nije želio za sada dati dodatne detalje, ali se doimao uvjerenim da je vremenski okvir dovoljan da se utvrdi misle li talibani ozbiljno pristupiti smirenju.

“Gledišta smo da je sedam dana – za sada – dovoljno ali u svakom slučaju će nastavak procesa biti mjeren ispunjenjem dogovorenih uvjeta”, kaže Esper.

Jedan visoki zvaničnik Pentagona je izjavio da Washington pašljivo prati stepen nasilja u Afghanistanu, na osnovu čega će vidjeti da li talibani poštuju dogovoreno

Članovi Trumpove administracije ovaj dogovor nazivaju važnim trenutkom na putu ka poečtku direktnih pregovora izmedju afghanistanske vlade i talibana.

Predsjednik Trump je mnogo puta izjavio da želi isključiti Ameriku iz ovih beskrajnih ratova, uključujući rat u Afghanistanu.

Međutim, stručnjaci upozoravaju administraciju da se obavezno pridržava uvjeta postavljenih talibanima, jer u suprotnom američki vojnici i njihovi saveznici mogu biti sušeljeni s teškim posljedicama na terenu.

“Šta će se dogoditi ako skinemo rukavice u ringu prije nego zvono označi kraj? To zvono još nije zazvonilo, i možemo biti nokautirani. Neće se talibani prestati boriti samo zato što smo kazali da smo umorni od tog rata”, kaže Bradley Bowman iz Fondacije za odbranu demokracije.

Američki vojni zapovjednici, i ministar Esper su saopćili da je u redu sada smanjiti broj američkih vojnika u Afghanistanu na oko 8 hiljada i 600. Ukoliko se dogovor o smanjenju nasilja bude poštivao, mogli bi uskoro uslijediti planovi za povlačenje svih američkih snaga iz te zemlje.

XS
SM
MD
LG